04 december 2017 |
0
0

Kerst op de abdij

Traditiegetrouw stelt Stichting Honsoirde ook dit jaar weer een sfeervolle kersttentoonstelling samen. Meer dan honderd kerststallen en -groepen, groot en heel klein, van verzamelaar Jan van Hulst uit Krimpen a/d IJssel zijn van 23 december tot en met 7 januari dagelijks te zien van 13.00 uur tot 17.00 uur in Abdij Mariënkroon. Op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag is de tentoonstelling gesloten.

Jan van Hulst verzamelt al meer dan 25 jaar kerstgroepen. In zijn collectie heeft hij kerststallen en -groepen uit alle werelddelen. De symboliek en de authenticiteit van de volkskunst spreken hem aan bij het verzamelen. “Het is mooi om te zien dat ieder volk zijn eigen interpretatie van het kerstgebeuren heeft.”

Historie

Na 1550 is de kerstgroep aan een opmars begonnen in de wereld. De Jezuïeten en Franciscanen ondervonden problemen met de taal bij het verspreiden van het christendom buiten Europa. Ze namen kleine kerststallen mee om zo hun verhaal te vertellen. Overal ter wereld zijn zo eigen interpretaties van de kerstgroep ontstaan.

Jan van Hulst: “Het is interessant om te zien hoe verschillende culturen en landen de geboorte van Jezus vanuit hun eigen belevingswereld laten zien. De os en de ezel zijn in Afrika bijvoorbeeld vervangen door de karbouw en de olifant en in Peru vervangen door lama’s en kamelen. Bij indianen is de stal een wigwam en in Alaska een iglo. Vanzelfsprekend is het geboren kind voor Afrikanen een Afrikaans kind en bij de Chinezen een Chineesje. Vooral bijfiguren als herders en koningen zijn geënt op de eigen volkscultuur.”

Elke zondag is er muziek, die verzorgd wordt door het ensemble Fluitenkruid, onder leiding van Theo van Kessel. De expo is te bezichtigen van 23 december tot en met 7 januari, dagelijks, behalve 1e kerstdag en nieuwjaarsdag gesloten, van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Informatie iedere dinsdag van 9.00 tot 12.00 uur tel. 073-5115040 of per e-mail info@honsoirde.nl.

4-12-2017 © tekst Stichting Honsoirde, archieffoto’s Ad van Kessel 

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee