29 december 2017 |
0
3

Haarsteegse koninklijke St. Cecilia bestaat 175 jaar

Het jubileumjaar van harmonie St. Cecilia uit Haarsteeg gaat van start met een nieuwjaarsconcert in de Lambertuskerk te Haarsteeg. In 2018 bestaat de koninklijke harmonie namelijk 175 jaar en daarom organiseert zij het hele jaar door jubileumactiviteiten. Te beginnen op 6 januari om 19.00 uur in de Lambertuskerk. De eucharistieviering wordt muzikaal door de harmonie opgeluisterd. Aansluitend speelt het orkest nog een aantal sfeervolle muziekstukken. Na afloop is er koffie met iets lekkers. De toegang is gratis.

We schrijven het jaar 1843

“De schuurkerk van de parochie Hedikhuizen, waartoe destijds Haarsteeg behoorde, bezat geen orgel. Er was echter wel een klein kerkkoortje en om de gezangen te begeleiden had dat koortje enkele parochianen bereid gevonden met zelfbetaalde blaasinstrumenten voor muzikale omlijsting te zorgen. Samen met het koortje werd eenmaal per week gerepeteerd en na de repetitie dronk men dan samen nog een borreltje. Op een van deze repetities is iemand op het idee gekomen de blaasgroep uit te breiden en een naam te geven. Iedereen voelde wel voor het idee maar er zijn toch nog diverse borreltjes gedronken voordat men uiteindelijk de naam “Harmonie St. Cecilia Haarsteeg” gekozen had. Vervolgens werd een bestuur en een directeur gekozen en werden reglementen en statuten samengesteld.” De harmonie St. Cecilia Haarsteeg is een feit.

175 jaar later

De harmonie is trots op haar rijke historie met vele hoogte- maar ook dieptepunten… Zo moest de vereniging in 1941 onderduiken wegens weigering van lidmaatschap aan de Kultuurkamer tijdens de Duitse bezettingstijd. Muziek maken bij de harmonie was in die tijd dus zelfs illegaal. Nu lopen leden, bestuur en publiek zich warm om van 2018 een geweldig feestjaar te maken. Bij de viering van het jubileum willen ze vooral benadrukken dat de harmonie weliswaar 175 jaar oud, maar nog steeds modern, sprankelend en volop in beweging is! Het nieuwe logo en de nieuwe website accentueren dat. Bij de harmonie wordt niet alleen muziek gemaakt in diverse orkesten. De harmonie verzorgt ook workshops op scholen en geeft muzieklessen. Met alle leden en vrijwilligers (ook zonder instrument) worden allerlei gezellige activiteiten georganiseerd. Op de planning staat een Klezmerconcert (14 april), een Zomerevent (30 juni), een reünieconcert (24 november) en een historische tentoonstelling.

Mee spelen of mee organiseren? www.harmoniehaarsteeg.nl

29-12-2017 © tekst en foto’s part. coll./St. Cecilia

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee