17 december 2017 |
0
1

Christmas Carol en Scrooge herleven in Drunen

Het Dickensfestijn in Drunen kende zaterdag 16 december een rustig begin, in tegenstelling tot zondag de 17e toen je vooral in het begin van de middag over de spreekwoordelijke koppen kon lopen.

Een heerlijk zonnetje verwarmde in die eerste uren de figuranten, waarvan sommigen zo levensecht waren dat ze de kinderen angst inboezemden. De ambachtslieden vertoonden hun kunsten, zoals de smid die het ijzer smeedde op het moment dat het vuur heet was. De palingroker reeg zijn palingen aan ijzeren pennen, de tandarts trok tanden met een grote tang, de wasvrouwen hanteerden het wasbord, de doodgravers bewaakten hun graven en de valkenier showde zijn roofvogels, die er gevaarlijk uitzagen. De levende standbeelden trokken veel aandacht, evenals de antieke fiets met zijn berijder.

Veel muziek ook dit jaar weer, vanaf koren in de Sint Lambertuskerk tot aan bijna iedere hoek van de straat, uitlopend van stijl van traditionele kerstliederen tot de rockachtige nummers van Pocket Rockit. Het enthousiasme komt je tegemoet als zij op hun feestelijk overdekt podium in de Torenstraat hun muzikale show opvoeren. De doedelzakmuziek klinkt vertrouwd op dit festijn, maar de hamburgerlucht is waarschijnlijk niet uit de tijd van Christmas Carol en Scrooge.

De goede doelen, zoals KIKA en het werk van de overleden pater Jos van Rooij, de pastoor voor de armen die bijna 50 jaar gewoond en gewerkt heeft in Sulawesi, passen wel weer in de tijd van armoede en bittere kou. Het zonnetje verdween in de loop van de middag, maar de goede sfeer bleef in het Drunense centrum, waar men zich ook kon warmen aan grote vuurkorven. Met de Dickensparade, die wat bescheidener was dan voorgaande jaren, werd het festijn afgesloten dat niet alleen inwoners uit de gemeente trekt, maar ook vele belangstellenden van buiten.

17-12-2017 © tekst Rieky Schalken, foto’s Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee