18 november 2017 |
0
0

Wie komt er alle jaren?

Een half uur voordat de Sint in Heusden zou arriveren begon het te regenen, hard waaien deed het al. Het weerhield heel veel ouders en grootouders er niet van om naar de stadshaven te wandelen. Een goede maatregel is het om het toch al krappe centrum op zo’n dag voor autoverkeer af te sluiten. Van verre hoorde je al muziek en dj Theo die al contact zocht met de pieten en met de Pepernotenboot 1. Het was maar goed dat veel papa’s en mama’s hun paraplu’s meegenomen hadden en bij veel van hun kindjes een extra jasje en das onder de Sint-manteltjes en pietenpakken hadden gedaan. Brr, wat was het koud.

Volgens de dj kon je het beste uit volle borst met de bekende sinterklaasliedjes meezingen en springen om het warm te krijgen, wat iedereen dan ook deed. Voor waarnemend burgemeester Roel Augusteijn was het de eerste keer om in Heusden de Sint te mogen begroeten. Hij had zelfs zijn kleinkinderen meegebracht. Daar kwam dan eindelijk een boot de haven binnenvaren. Niet de boot met de Sint, maar een pietenboot met erg enthousiast zwaaiende pieten. En net als vorige keren gebeurde het toch weer dat de piet die de sleutel van Sint bij zich droeg bij het zwaaien de sleutel plotseling in het water liet vallen. Gelukkig waren er nog een paar duikers in de haven bezig die nog maar net op het nippertje -de Pepernotenboot voer al onder de ophaalbrug door- de sleutel onder luid gejuich boven water haalden.

De burgemeester verwelkomde de Sint en zijn gevolg bij de aanlegsteiger. En toen moesten al die mensen snel naar de Botermarkt waar het podium stond met de zetel van Sinterklaas en waar door de zwarte pieten volop met pepernoten en andere lekkernijen gestrooid werd. Zowaar brak de zon zelfs door en de Sint had voor allemaal een aardig woord, een handje, een opgestoken duim of zelfs een boks! Nadat hij iedereen had toegesproken, haalden een paar klimpieten halsbrekende toeren uit om die sleutel van een dak af te halen.

Hoe dat toch iedere keer komt dat die pieten zo slordig met die sleutel omspringen is een raadsel. Ieder kind mocht met hem op de foto, zei de Sint. Veel kinderen hadden een tekening of een werkje voor de Sint bij zich en dus was het op het podium een drukte van jewelste. Het bleef nog lang onrustig in de vesting.

18-11-2017 © tekst en foto’s Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee