06 november 2017 |
0
0

Vivaldi als was in handen van Olga Franssen

Vivaldi als was in handen van Olga Franssen

“We hebben je gemist”, zei een van de mensen tegen Olga Franssen op zondagochtend 1 november in het Gouverneurshuis. Na anderhalf jaar afwezig te zijn geweest staat zij daar weer als vanouds. Gezond, blakend van energie en enthousiasme om haar verhaal over Vivaldi op haar eigen manier in eenvoudige woorden en met humor te vertellen. Af en toe pakt zij haar gitaar en laat horen hoe de muziek van Vivaldi in elkaar zit.

Vandaag de dag is Antonio Vivaldi misschien wel de eerste naam die valt als een componist uit de hoogbarok moet worden genoemd. Maar die positie heeft Vivaldi pas recent veroverd, dan wel heroverd. In tegenstelling tot Bach en Händel, van wie ononderbroken muziek beschikbaar is geweest, was Vivaldi tot kort voor de Tweede Wereldoorlog eigenlijk nauwelijks bekend buiten academische kringen.

Vandaag is in de luisterlezing Antonio Vivaldi aan de beurt. En om ons te laten begrijpen hoe de muziek van Vilvaldi is ontstaan, neemt Olga ons mee naar Venetië, dat destijds een rijke stad was en veel toeristen trok. Het was ook een vrolijke en levendige stad met veel carnavaleske feesten. Vandaar al die maskers! Om het muzikale klimaat, waar de Barok de boventoon voert, in de stad van het water te schilderen, laat zij aan aantal voorgangers van Vivaldi horen waaronder Monteverdi. Dan komt zij bij Vivaldi terecht en legt uit wat een sequence is die nogal kenmerkend is voor de muziek van Vivaldi. Een senquence is een onmiddellijk op een andere toonhoogte herhaalde melodie of harmonie, met behoud van de onderlinge lengteverhoudingen en onafhankelijk van de onderlinge lengteverhoudingen. Wanneer u dit begrijpt bent u een genie. Gelukkig laat Olga een sequence horen op haar gitaar en iedereen straal van herkenning. In de Vier Jaargetijden maakt de Rode priester er veelvuldig gebruik van (want het vult zo lekker op).

 

Na de pauze komen de Vier Jaargetijden aan bod. Wanneer zij de verschillende delen laat horen legt Olga uit wat je dient te horen. Het komt in het kort hierop neer: Het zeer opgewekte Lente thema wordt zes keer herhaald. We horen vogelgeluiden, donder en bliksem. In het langzame deel sluimert een geitenhoeder onder de lentezon. Een volksdans sluit de Lente af.

Behalve hitte, luiheid en vogelgezang brengt de Zomer ook wind en onweer. In het tweede deel van Zomer brommen vliegen en andere insecten die het een jonge herdersknaap lastig maken. In het derde deel horen we wederom natuurgeweld.

De Herfst brengt ons een wijnfeest en dronkenschap. In deel twee verdoving en slaap en in deel drie jachtpartijen compleet met geweerschoten.

De Winter begint met storm en koude. In het tweede deel druppelt de regen maar is het binnen gezellig. In het derde deel horen we vallen en opstaan op het ijs, maar ook een verlangen naar de zomer.

Kortom het was een leerzame en ontspannen luisterlezing en het was goed om te zien wat we anderhalf jaar hebben gemist.

 

6-11-2017 © recensie en foto’s Muze van de Gouverneur

 

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee