06 november 2017 |
0
0

Levensthema’s op karakteristieke wijze uitgebeeld

Levensthema’s op karakteristieke wijze uitgebeeld

Het werk van het Eindhovense kunstenaarsechtpaar Wim van der Kraan en Anne Rensen is op zondagen in november in de Donjon-toren van abdij Mariënkroon te bewonderen. De schilderijen van Anne en de beelden van Wim zijn op harmonieuze met elkaar verweven en schitteren in het warme licht van de oude toren. Zondag 5 november vond de opening van de expositie plaats, onder auspiciën van culturele vereniging Honsoirde.

In een woordje voorafgaand aan de officiële opening sprak Paul Schalken, voorzitter van de kunstcommissie van Honsoirde, over de criteria die onder andere aan het werk van kunstenaars gesteld worden, zoals kwaliteit en afkomstig zijn uit de regio. Eindhoven noemde hij het achterland van Nieuwkuijk en ook met de kwaliteit zit het volgens hem wel goed bij dit kunstenaarsechtpaar.

Aan vriendin en filosofe Bernadette van Litsenburg was de eer gegund om een inleiding te houden ter gelegenheid van deze expositie. Jaren geleden bezocht zij als voorbereiding van een te organiseren kunstroute in de kerken van de Eindhovense binnenstad het atelier van het kunstenaarsechtpaar. Ze omschreef dit bezoek als volgt: “Niet alleen een kleurenpracht van alle, vooral grote schilderijen kwam mij daar tegemoet, maar ook talloze verhalen. Ieder schilderij vertelde een verhaal, een verhaal over mensen en het leven. Hier zag ik hoe Anne zich in haar kunst en ook in haar leven, richt op de mensen in hun wereld, soms een grote wereld, soms een kleine wereld afhankelijk van het verhaal dat verteld wordt, maar als je blijft kijken zie je, dat er altijd communicatie is tussen die twee elementen. Ik werd er stil van en liet wat ik zag tot mij doordringen.”

Expressief en impressief

Annes werk gaat volgens Van Litsenburg over universele thema’s waarmee wij mensen allemaal te maken krijgen. Thema’s als liefde, ouderdom en religie. “Het woord religare betekent ook verbinden, aan elkaar vast maken en dat is ook wat ik ervaar als ik naar haar schilderijen kijk. Zij laat de mens zien als kwetsbaar, frêle soms, maar ook strijdbaar, overlevend. Ook op deze tentoonstelling zie ik dat steeds weer, maar iedere keer anders. Haar sprekende kleuren versterken dat ook. Het is niet alleen expressief, het is ook impressief: het doet iets met je.”

Het werk van Wim omschreef ze als ingetogener, maar zeker niet introvert. “Wim kijkt echt naar mensen hoe ze zijn, naar hun uitstraling en wil juist dát vastleggen. Dat kost veel tijd, maar het resultaat is heel bijzonder. Wims beelden zijn in hun verstilling toch bijna levend, alsof de eigenheid van de persoon uit het beeld komt. In Wims atelier kwam er een enorme rust over me en vanuit die rust kwamen de beelden tot leven. Misschien gaan daarom jullie werken zo goed samen in deze tentoonstelling: de levensthema’s en de mensen, ieder op karakteristieke wijze uitgebeeld.”

In de mooie, oude ruimte van abdij Mariënkroon komt het werk van dit kunstenaarsechtpaar volgens haar prachtig tot zijn recht. “De tijdloosheid van jullie kunst gaat bijzonder goed samen met deze oude stenen uit 1372. In de stilte van deze abdij krijgen jullie werken de kans hun verhaal te vertellen, verhalen die over mensen gaan, verhalen die mensen raken.”

 

6-11-2017 © tekst H. Dingemans, foto’s Ad van Kessel

 

 

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee