26 november 2017 |
0
0

Kerkgebouwen voor nageslacht behouden

De bedoeling van Open Kerken Brabant op zondag 26 november is Brabanders te wijzen op het grote culturele belang van de kerken.  “Bewustwording draagt bij aan het vinden van goede herbestemmingen van kerken die aan de eredienst zijn of worden onttrokken. De komende jaren is het herbestemmen van kerken het grootste culturele probleem van Brabant”, aldus de organisatoren van dit evenement.

In de gemeente Heusden deden de rooms-katholieke Augustinusparochie in Vlijmen, de Protestantse Gemeente Vlijmen-Hedikhuizen en de Focolarebeweging in Abdij Mariënkroon te Nieuwkuijk mee aan Open Kerken Brabant en zetten hun kerkgebouwen van 13.00 tot 17.00 uur open voor belangstellenden.

Door de eeuwen heen, vooral in de 19e en 20e eeuw, hebben verschillende geloofsgemeenschappen kerken gebouwd in onze gemeente, in diverse bouwstijlen. De protestantse kerk aan de Grote Kerk te Vlijmen is verreweg het meest bijzondere gebouw. Het is een historisch kerkgebouw, waarvan de oudste delen uit de 13e eeuw stammen.

Bijzondere ideeën

Fotograaf Ad van Kessel toog op ‘kerkenpad’ en maakte in het recente verleden en zondag 26 november mooie sfeerfoto’s van het in- en exterieur van deze in dorps- en stadskernen zo markante gebouwen. Het zijn de kerktorens die vaak in het centrum van een dorp als oriëntatiepunt dienen en het zou ‘doodzonde’ zijn als deze prominente gebouwen uit het stads- en dorpsgezicht gaan verdwijnen en niet voor het nageslacht behouden kunnen blijven. Open Kerken Brabant wil proberen dit te voorkomen en heeft hopelijk bijzondere ideeën opgeleverd.

26-11-2017 © tekst van de redactie, foto’s Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee