29 november 2017 |
0
0

De GOL leeft sterk in Vlijmen-dorp

“Wat vind je van Heusden, de gemeente waar je woont? Weet je nog waarom jij voor Heusden koos? Of ben je er geboren? En wat zou je willen veranderen als je denkt aan Heusden over ongeveer 10 jaar?” Maandag 27 november stond een extra praatsessie, nummer 8, in de mini-Bussel in Vlijmen-dorp op het programma.

Wat heel aarzelend begon volgens gesprekleider Stefan van Hulten van de projectgroep ‘Heusden over Heusden’ bleek gedurende de rit van 8 sessies toch nog in een behoefte te voorzien om over de toekomst van Heusden na te denken.

Een twintigtal mensen was naar basisschool De Bussel gekomen om daar hun visie te geven over het leefklimaat in de kern Vlijmen-dorp. Het idee voor Heusden over Heusden komt oorspronkelijk uit de koker van burgemeester Hamming, die twee leden van zijn buddygroep, Stefan Korthout en Stefan van Hulten, vroeg om de communicatie voor hun rekening te nemen. Zij kozen er voor om de burgers te benaderen met de vraag hoe zij over de toekomst van Heusden denken. Naar aanleiding van de eerste 7 sessies zei Van Hulten: “De reacties zijn hartstikke leuk. Die 11 kernen marcheren toch goed met elkaar. Wij halen alleen maar de reacties op, waaruit een breed gedragen visie moet komen.” Drie verschillende scenario’s worden er in januari aan het college en de raad aangeboden.

 

Rampzalige GOL

“Het gaat er om wat we hier voelen met elkaar.” En dat leverde in het begin van de bijeenkomst behoorlijk wat gemopper op over vooral de GOL (Gebiedsontsluiting Oostelijke Langstraat), in termen van: “Rampzalig, Vlijmen wordt onthoofd en krijgt er twee armen voor terug, schijndemocratie, geen inspraak, Vlijmen wordt een slaapdorp et cetera. Een deelneemster aan de discussie, woonachtig in de Verdilaan, vertelde te gaan verhuizen als de plannen doorgaan.

 

Slecht buurthuisbeleid

De huidige verkeersonveiligheid rondom het Plein, het gebrek aan handhaving, de onderhavige toestand van het openbare groen, onveilige en veel te weinig fietspaden in het dorp en de polder, het gebrek aan een cultureel centrum in Vlijmen worden als pijnpunten gezien. Volgens sommigen wordt er veel meer geld besteed aan de kern Drunen dan aan Vlijmen.  Er wordt een slecht buurthuisbeleid gevoerd en  veel te weinig, dan wel niet naar de bevolking geluisterd. Over een ding was iedereen het eens. Vlijmen was enkele tientallen jaren geleden een relatief rustig dorp, maar op de bouw van zoveel nieuwe wijken in de afgelopen 40 jaar en dito verkeerstoename is de infrastructuur van het Plein en omgeving niet toegerust.

Spiegelsessies

Desondanks werd er heel positief gereageerd op vraag wat er zo goed is aan het wonen in Vlijmen. En dan blijken de ruimte, de natuurgebieden in de directe omgeving, het voorzieningenniveau op het gebied van openbaar vervoer, winkels, gezondheidscentra, sportclubs en dergelijke hoog te scoren. Vlijmen wordt als groene gemeente ervaren door ‘stadsmensen’. De GOL van tafel leeft bij velen. “Beter laten zoals het is, dan de GOL.” Volgens Van Hulten is het opvallend dat er in de diverse kernen verschillende zaken spelen, in de ene kern zijn het de parkeerproblemen en in een andere kern scoort het afvalbeleid weer heel hoog. Ter afsluiting houdt de projectgroep nog 2 zogenaamde spiegelsessies , een op donderdag 7 december in bassischool De Vijfhoeven in Vlijmen en eentje op dinsdag 12 december in De Dillenburcht in Drunen. Inloop om 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. U kunt zich aanmelden via www.heusdenoverheusden.nl.

29-11-2017 © tekst Rieky Schalken, foto’s Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee