11 oktober 2017 |
0
0

Stroom van de buren gebruiken

Stroom van de buren gebruiken

‘Ondernemen met Energie’ is het thema op de Vakbeurs Energie, die op 10, 11 en 12 oktober gehouden wordt in de Brabanthallen in Den Bosch. Duidelijk is wel dat er voldoende technische kennis in huis is om de energietransitie voor elkaar te krijgen, maar dat de uitvoering de grootste uitdaging blijkt te zijn. Een korte greep uit het enorme aanbod aan nieuwe en/of interessante ontwikkelingen.

De Energy Talent Award is dit jaar naar het Groene Wijkstroom-project gegaan, een goed voorbeeld van hoe verschillende soorten duurzaamheid kunnen samenkomen. Bij honderd huishoudens in Arnhem kunnen mensen de groene stroom die hun buren opwekken, direct gebruiken.

“Met een klein extra kastje op hun stroommeter die is verbonden met een app op hun telefoon kunnen bewoners zien op welk moment er veel stroom beschikbaar is, zodat op dat moment de wasdroger of vaatwasser aangezet kan worden. Ze betalen wel een gewoon stroomtarief, maar winnen extra groene punten, die ze vervolgens bij ondernemers in de wijk kunnen uitgeven. De meerderheid gebruikt de app om op gunstige momenten energie te gebruiken. Een kleine twintig procent heeft zijn energiegebruik helemaal aangepast aan de beschikbaarheid van duurzame stroom van de buren”, aldus de toelichting op de award.

 

Simply amazing

Elektrisch is het nieuwe rijden. Het aantal en soort elektrische voertuigen op de beurs, uiteenlopend van scooters, pick-up, bestel- en vrachtwagens tot personenauto’s, groeit ieder jaar. Met termen als: simply amazing (Nissan), électrique cést magnifique (Citroën) en een flexibele elektrische MPV (Peugeot) wordt de potentiële klant gelokt. De actieradius van deze veelal middenklassers loopt uiteen van globaal 140 tot 300 km. De markt is sterk in beweging. De meeste merken komen over enkele jaren met nieuwe modellen en betere accu’s waardoor de actieradius vergroot en de prijs lager wordt. In Nederland moeten vanaf 2030, volgens het kakelverse regeerakkoord, alle nieuwe auto’s volledig elektrisch zijn aangedreven. De Vakbeurs Energie biedt veel mogelijkheden voor het oriënteren en voorbereiden op elektrisch rijden.

 

 Stapp.in

Een opvallend initiatief van een garagehouder met toekomstvisie is de deelauto van Stapp.in. De medewerkers van de gemeente Barneveld maken   hiervan gebruik. Op een vaste standplaats, aan laadpalen, staan elektrische auto’s die overdag voor de gemeenteambtenaren beschikbaar zijn en na     18.00 uur en in het weekend voor ‘gewone gebruikers’. De actieradius van deze auto’s is 140 km, maar aangezien de werkzaamheden van de   ambtenaren meestal in de buurt plaatsvinden, is dat goed te doen. Minder kosten, meer gemak en zeer milieuvriendelijk is het devies. In 13 plaatsen   werken franchiseondernemers al met deze formule.

 

Passief bouwen

De eigenschappen van een passiefhuis zijn: zeer hoge isolatiewaarde, luchtdicht, dus geen enkele kier of naad, geen koudebruggen (bv. stalen raamkozijnen) gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW), zeer lage warmtebehoefte en efficiënt gebruikmakend van zonlicht en passieve warmte (lampen, elektrische apparatuur). Weet U dat een volwassen mens evenveel warmte afgeeft als een lamp van 100 watt)? Een passief gebouw wordt op het zuiden georiënteerd, heeft grote ramen aan de zuidkant en vaak kleinere ramen aan de noordzijde en is compact gebouwd om de hoeveelheid geveloppervlak zo beperkt mogelijk te houden. Steeds meer nieuwe huizen en gebouwen vallen in de categorie Nul-op-de-meter-woning of Beng (bijna-energie-neutraal-gebouwd). Het zijn niet alleen de technische aspecten die hierbij een grote rol spelen, maar ook sociale duurzaamheid en leefbaarheid triggeren om duurzaam te bouwen. In Groningen geldt nog dat niet alleen passief gebouwd moet worden, maar ook aardbevingsbestendig. De verwachting is dat de behoefte aan passief gebouwde huizen de komende jaren zal toenemen. In 2021 worden de normen voor energieprestaties namelijk nog strenger, als de BENG-eisen voor nieuwbouw hun intrede doen. In 2019 gelden deze al voor alle overheidsgebouwen.

11-10-2017 © tekst Rieky Schalken en Jack Kops, foto’s Rieky Schalken

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee