11 oktober 2017 |
0
0

Kika en de 1000 dromenmakertjes

Kika en de 1000 dromenmakertjes

Ze zijn er al helemaal klaar voor, de kinderen van groep 4, de klas van juffrouw Dimph van Buul van basisschool De Vijfhoeven in Vlijmen. Vandaag komen er een heuse schrijfster en een tekenares in hun les, juist nu, in de kinderboekenweek. Het thema daarvan weten ze: Gruwelijk eng! En als de juf vraagt wat het moeilijke woord is voor schrijfster en wat voor tekenaar, dan weten sommige kinderen dat natuurlijk ook: auteur en illustrator. Heel rustig volgen ze de aanwijzingen van juf Dimph op en zetten ze hun stoeltjes dicht bij Liesbeth Coppens, auteur van het schitterende prentenboek Daar wonen 1000 dromenmakertjes, zodat ze de illustraties goed kunnen zien. Op de achtergrond tekent beeldend kunstenares Anne-Marie Somers Ollie in de wolken op het digibord, een slaapzandscheppertje dat naar de aarde vertrekt om een oplossing te vinden voor enge dromen die de kinderen wakker houden.

Het verhaal, op rijm, biedt aan vertelster Liesbeth de juiste toon: in een rustige, ritmische stemval vertelt ze over enge dingen, zoals monsters of een slang, een woeste golf of een spruitjesberg… ‘Ik vind spruitjes lekker’, roept een jochie en sommige andere kinderen vinden dat ook. Enkele kinderen vertellen dat hun moeder ze wakker maakt als ze (eng) dromen en dat ze dat niet altijd fijn vinden. De flamenco op de tekening, ja, daar heeft een kind wel eens van gehoord in Spanje, en klinkt Sonjo via porto vita, het liedje dat op de website www.dromenmakertjes.nl/media/#muziek te vinden is, ook niet een beetje Spaans? Als ze die woorden in elkaars oor door mogen fluisteren, dan klinkt het eindresultaat een beetje anders.

Luisteren, kijken, zingen en knutselen

Zo, vertellend en soms inhakend op de reacties van de kinderen, is Liesbeth zichtbaar in haar element. De kinderen luisteren, kijken naar de prachtige tekening van Anne-Marie op het bord of bewegen ritmisch zodra de muziek klinkt, die Liesbeth speciaal voor dit prentenboek heeft gecomponeerd en voorzien heeft van bladmuziek. Liesbeths veelzijdigheid – ze studeerde niet alleen taal- en letterkunde met poëzieanalyse als afstudeerproject, en op het conservatorium zang en piano – is in combinatie met de creatieve ideeën van Anne-Marie op de website duidelijk waarneembaar. Voorlopig is dit hun eerste, maar zeker niet hun laatste creatieve samenwerking voor een goed doel.

Als de kinderen straks naar huis gaan, krijgen ze een brief mee van school over de les van vandaag, een flyer met informatie over de website, over het boekje en over KiKa, én een mooie kleurplaat.

Luisterversie door Loretta Schrijver

Wie gaat zoeken op https://www.dromenmakertjes.nl vindt daar een schat aan materiaal: de luisterversie van het boekje – ingesproken door Loretta Schrijver – les- en knutselmateriaal, liedjes en bladmuziek, video’s en mooie kleurplaten om in te kleuren en om bij weg te dromen. Het lesmateriaal wordt de komende periode geregeld aangevuld. Liesbeth en Anne-Marie vertellen later dat bij Loretta Schrijver, die bekend is van tv, haar liefde voor taal en ritme prachtig doorklinkt in de luisterversie. Voor ouders en andere opvoeders is die versie een prachtig middel om samen met de kinderen te luisteren, het boekje door te bladeren en de kleurenplaten in te kleuren.

5 december in aantocht

De boekjes à 15 euro zijn via de website te bestellen, maar ze liggen ook te koop in sommige winkels, waardoor de verzendkosten komen te vervallen. Zie de namen hiervan onderaan in dit artikel. Als de kinderen horen dat een deel van de 15 euro naar KiKa gaat, weet één kind dat KiKa iets met kanker te maken heeft, dus helpt juffrouw Dimph ze een handje: ka is de afkorting van kanker, ki van kinderen. Op de site schrijven de makers dat de 1000 dromenmakertjes niet alleen helpen om de kinderen weer rustig te laten slapen en heerlijk te laten dromen. Zij komen door dit prentenboek ook in actie voor de strijd tegen kinderkanker en voor het inzamelen van geld voor onderzoek. Want alleen zo kunnen we deze vreselijke ziekten proberen verdrijven. In het vraaggesprek vertellen Liesbeth en Anne-Marie dat ze met KiKa contractueel hebben vastgelegd, dat het geld rechtstreeks naar onderzoek gaat. Ze zijn veel mensen dankbaar voor hun bereidwilligheid om hun het benodigde geld voor te schieten, hun hulpvaardigheid en gulheid op allerlei terreinen.

Op de site: recensie van orthopedagoog

Dromen helpen kinderen hoop te hebben. De regenboog is hét symbool van hoop, en als je naar boven kijkt, naar de wolken, kun je heerlijk wegdromen omdat hun rijke schakering en lijnenspel ieders fantasie de ruimte geeft.

Het is ook daarom dat psychologen en orthopedagogen het boekje gebruiken voor hun therapieën – Ollie maakt een droom voor mij – en dat Vluchtelingenwerk ermee werkt. Niet alleen met kinderen maar ook met volwassenen, vertellen de dames. De creativiteit, de structuur, het rijm, de rijke taal met soms ook moeilijker woorden, ze triggeren. Kinderen en volwassenen kunnen intuïtief moeilijke woorden ‘invullen’ en ook door over de verhalen te praten worden woorden duidelijk. Zie www.dromenmakertjes.nl/kindvak/

De boekjes zijn voor 15,- te koop in Vlijmen bij opticien Cools aan De Akker 7, in Drunen bij Bij Ponne, Grotestraat 145 en bij Coco & Kidz, Grotestraat 219A, in Waalwijk bij De Roze Wolluk, Stationsstraat 77 en bij Foto-Studio De Bont, Markt 6.

 

11-10-2017 (c) tekst Dimph Vos, foto’s Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee