22 september 2017 |
0
0

Nazomer in de vesting

Nazomer in de vesting

Buiten schijnt een vriendelijk zonnetje, binnen in het Bezoekerscentrum is de overgang van zomer naar het herfst/winterseizoen al volop merkbaar. Verse flyers en posters van culturele instellingen vullen rekken en wanden. Het ene programma nog aantrekkelijker dan het andere. Ze bieden de burger een keur aan lichtpuntjes die het leven in de donkere maanden van het jaar aangenaam maken. Stichting Honsoirde, De Muze van de Gouverneur, Het Ravelijn en de Bibliotheken in Heusden.

Maar nu nog even niet, zie je de mensen denken. Ze bevolken liever de terrasje uit de wind, waar de zonnebrillen weer tevoorschijn komen en de jasjes over de stoelleuning gehangen worden. Nog even de koestering van zonnewarmte op je huid. Er hangt een geur van verse koffie en appeltaart. De winkeltjes hebben over belangstelling niet te klagen. Sportieve ouderen melden zich aan de balie op zoek naar fietsroutes. Het weer is er bijzonder geschikt voor. Als ze de maquette van de vesting bewonderd hebben, het filmpje over de historie en de restauratie van de stad bekeken hebben en zich tot slot verlustigd hebben aan de bonte kleurenpracht van het tienluik ‘Ode aan de Maas’ van Adry Deekens, wandelen ze met de fietsroute ‘De Ringdijk’ weer de deur uit. Dertig kilometer over de dijken, ze hebben er zin in.

Twee dames hebben blijkbaar zelf al rondgelopen door de straatjes en zijn hevig onder de indruk van alle prachtige gevels en straatjes. Ze hebben er meer verstand van dan de gemiddelde bezoeker want ze prijzen het schilderwerk, het metselverband, het voegwerk, de dakpannen en de schuiframen. Op zoek naar de schilderijen van Kees Bol waren ze al even in het ‘Gouvernementshuis’ waarmee ze hun afkomst verraden. Alleen in Maastricht is er een Gouvernementshuis en alleen door de Maastrichtenaren wordt het woord op zo’n zangerige manier uitgesproken. Wij zijn hier trots op ons ‘Gouverneurshuis’ met zijn sfeervolle tuin en verfijnde museuminrichting.

Ook de bouwvakkers en schilders maken nog even gebruik van het zachte nazomerweer. Op diverse plaatsen in de stad zie je steigers en ladders tegen de gevels staan en zijn mannen in witte overals aan het werk de verfkwast. De vaandels met daarin prominent het Rad uit het wapen van Heusden, hangen stil te pronken met hun bonte kleuren. Een beetje zonlicht geeft ze deze middag nog meer glans.

Een heerlijke, nazomerse dag in ons eigen stadje aan de Maas.

22-9-2017 © column en foto Annelies van der Sanden

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee