01 augustus 2017 |
0
0

Van C naar A

Van C naar A

Een kop van Trouw onlangs: ‘Ener­gie­be­spa­ring staat niet hoog op de politieke agenda, terwijl we weten dat het een must is’. Je kunt van zo’n kop moedeloos worden, maar je kunt zo’n kop ook positief opvatten en zien als een stimulans om je ‘particuliere’ schouders onder energiebesparing te zetten.

In Heusden heeft een bepaalde groep eigenaren van wat oudere woningen (gebouwd tussen 1925 en 1975) de mogelijkheid om mee te doen aan de actie ‘Heel Heusden Bespaart’. De eigenaren van deze woningen krijgen de mogelijkheid om tegen een zeer aantrekkelijk tarief (€ 55,-) een uitgebreid, professioneel en onafhankelijk energieadvies op te laten stellen door het bedrijf Susteen. Een woningverbeterplan heet zoiets in vakjargon.

En aangezien ik op verschillende fronten op het vlak van energiebesparing actief ben, onder andere als lid van energiecoöperatie Energiek Heusden en Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden, was dit aanbod voor mij/ons althans te mooi om af te slaan.

Als groen Jetje met allerlei aspiraties op het gebied van energiebesparing zijn er uiteraard in onze twee-onder-een-kapper uit 1949 al tal van passende maatregelen genomen, zoals dubbel glas in alle raamkozijnen, spouwmuur- en dakisolatie, het aanbrengen van tochtstrippen, aanschaf van energiezuinige apparaten en verlichting en plaatsing van zonnepanelen. Dus was Jetje samen met haar groene equivalent benieuwd naar eventuele nieuwe besparende mogelijkheden.

Het duurde ruim een maand, maar toen viel het woningverbeterplan van Susteen op de mat van onze digitale brievenbus. Keurig opgesteld naar de wensen die we hadden op zowel het terrein van energiemaatregelen, in relatie tot onze financiële mogelijkheden. Onze bank heeft onlangs laten weten de rente op onze spaarcentjes tot 0,1 % te verlagen, dus was dat reden om nog eens kritisch te kijken naar een betere opbrengst, in relatie tot bijvoorbeeld milieuvriendelijk investeren. Daarom hadden we ook zoiets van: kom maar op Susteen met die extra energiezuinige maatregelen en zonnepanelen. Daar komt nog bij dat we over enkele jaren graag elektrisch willen gaan rijden.

We hebben nu een keurige offerte liggen voor een nieuwe (noodzakelijke) verwarmingsketel, een hybride warmtepomp, 5 (extra) zonnepanelen en een monitoringssysteem. In circa 10 jaar tijd is de hele investering volgens Susteen terugverdiend. We hebben het niet uitgerekend, maar het rendement is uiteraard duidelijk stukken hoger dan die uiterst karige 0,1% rente van de bank. Los daarvan geeft het een ontzettend goed gevoel dat ons gasverbruik drastisch daalt en we ook met de extra zonnepanelen een bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van de CO2-uitstoot.

We hebben 9 schatten van kleinkinderen. Voor hen hopen we een bijdrage te kunnen leveren aan de effecten van de klimaatverandering en vermindering van de stijging van de temperatuur op aarde. We hopen ook dat er steeds minder broeikasgassen, zoals CO2 in de lucht komen, want die zijn verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde. We gunnen onze kleinkinderen zo graag een gezonde leefomgeving. In onze optiek is het beter als ze minder of zelfs geen geld erven, maar wel schone, gezonde en heldere lucht om in te kunnen ademen.

Volgens Susteen gaat het energielabel van onze woning -als we hun advies opvolgen- van energielabel C naar A. Geen twijfel mogelijk dus. Yes, we do!

13-8-2017 © column RC Schalken, foto lucht Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee