01 juli 2017 |
0
0

Onze tuin is de vestingstad Heusden

Onze tuin is de vestingstad Heusden

Wat hebben de circa 20 B&B ’s in Heusden hun gasten te bieden? Deze zomer besteedt Hallo Heusden aandacht aan de B&B-gelegenheden in Heusden. Hallo Heusden gaat deze gastadressen niet met elkaar vergelijken en velt zeker geen oordeel over de kwaliteit-prijsverhouding. HH hoopt de lezer een plezier te doen met mooie verhalen van achter de B&B-voordeur.

De Wittebroodstraat, een van de mooiste stukjes in de vesting Heusden, nog net binnen de middeleeuwse stadsgracht (nu Demer). Ooit droeg dit karakteristieke pand uit 1619 de naam Davidt. Nu is de naam van de Bijbelse Joodse Koning uitgehakt in de hardstenen ‘deurmat’, een ode aan, maar meteen ook een afscheid van het verleden. Ooit hoorde de entree die je nu als bezoeker betreedt niet tot de woning, maar was een steegje dat later inpandig werd, een 11 meter lange gang naar de tuin.

Toen René en Petra in 2008 tijdens een motortochtje de afslag Heusden namen, voelden ze meteen aan dat de sfeer van deze stad bij hen zou passen. Al gauw hakten ze de knoop door en nog datzelfde jaar was Wittebroodstraat 14 hun eigendom. Hoewel ze wisten dat er veel moest gebeuren, viel het opknappen en verbouwen van het pand tot woning en B&B toch tegen. Alles moest gestript om het huis weer veilig (400 jaar oude spanten waren doorgezaagd) en ruim te maken. Het duurde twee jaar voor alles gereed was. De timmermansvaardigheden van René en zijn vader zijn duidelijk herkenbaar, in de houten kozijnen, ramen en deuren en in de robuuste balustrade. Alles mooi gecombineerd met een grotendeels brocante inrichting.

Mede daardoor stap je nu een ‘nieuw’ huis binnen dat op een zeer smaakvolle wijze door de bewoners is aangekleed en ingericht. Zwart-wit in de tegels en de marmeren lambrisering, oud hout, strak en glanzend schilderwerk. Mooie details, zoals kroonluchters en enorme aardewerk olijfpotten. Een blankhouten trap brengt de gast naar de eerste verdieping waar twee slaapkamers met elk een eigen badkamer verleidelijk staan de lonken: kom binnen en laat je verwennen.

De gastheer heeft met opzet gekozen voor een wat hoger segment. Maar ook fietsers en wandelaars betalen graag wat meer voor een verblijf in Bed&Brood&Zo. Men waardeert de ongedwongen sfeer, de eigen badkamer en het feit dat het ontbijt in alle rust op de kamer genoten kan worden. Over het voeteneind van het tweepersoonsbed staat een bedbank/overschuiftafel op wieltjes, die je naar je toe kunt trekken. Nog in je pyjamaatje, leunend tegen de kussens van je elektrisch verstelbare bed, kun je relaxed genieten van een riante maaltijd, voorzien van heerlijkheden als zalm en vers fruit. Na een opfrisbeurtje in de glanzende badkamer is het dan om 11.00 uur tijd om uit te checken.

Vaak blijven gasten een paar dagen en nemen er de tijd voor om te genieten van alles wat de vestingstad en de omgeving te bieden hebben. Brocanteurs, die op elke eerste zaterdag van de maand deelnemen aan de Brocante Markt Heusden, voelen zich thuis in deze B&B. De combinatie van markt en luxe overnachting blijkt in de smaak te vallen. René heeft er duidelijk plezier in gasten te wijzen op alle mogelijkheden die er zijn. Een goed restaurant, een bijzondere galerie, een culinaire boottocht. Hij zorgt ook op verzoek voor een (elektrische) huurfiets of scooter.

Weer naar buiten lopend wijst René me op het gastenboek. Altijd weer leuk om te lezen hoe de mensen het hier gevonden hebben! Zevenjarige zoon Trenn heeft zijn ouders verleid om elk één nacht met hem in een van de gastenkamers te slapen en te ontbijten. Het is hem goed bevallen: ‘ZUUPERHOOTEL!’ heeft hij met grote letters in het boek geschreven.

Kenmerken:

Moderne inrichting in stadspand
Twee kamers met eigen badkamer
Comfortabele elektrische bedden
Zeer luxe ontbijt op de kamer
Koffie en thee op de kamer (Illy)
Bijzonder sfeer in vestingstad
Uitzicht op gevels en Hollandse dakpannen
Horeca en winkels op loopafstand (3 minuten)

B&B Bed&Brood&Zo
René Peters
Wittebroodstraat 14, Heusden
www.bedandbreakfastheusden.nl
06-163799005

27-7-2017 tekst Annelies van der Sanden, foto’s Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee