01 juli 2017 |
0
0

In memoriam Riek Smagge-Rouma

In memoriam Riek Smagge-Rouma

Op de foto uit 1984 (v.l.n.r.) Wil van Oirschot, Riek Smagge en Jan Eysackers

Op 90-jarige leeftijd is mevrouw Riek Smagge-Rouma overleden. Samen met haar man Pieter Smagge stonden ze aan de wieg van de VVD-afdeling in Vlijmen. Riek Smagge was een bevlogen raadslid en altijd correct in haar benadering van anderen. Ze was een liberaal in hart en nieren en verdedigde het gedachtegoed van de VVD vanuit de waarden van een liberale partij die opkomt voor persoonlijke vrijheid en staat voor democratie en gelijke rechten. Daarnaast had ze een sociaal hart.

In de roerige tijd van de Vlijmense politiek bleef ze altijd correct en zich gedragen als ‘een vooruitstrevende Amsterdamse dame van stand’. De foto van Ad van Kessel uit 1984 is gemaakt ter gelegenheid van de installatie van een nieuwe gemeenteraad, die voornamelijk bestond uit mannen en waarin zij samen met Wil van Oirschot (Gemeentebelangen) voor de vrouwelijke inbreng op het politieke toneel zorgden. De foto uit hetzelfde jaar, waarschijnlijk van een commissievergadering, stamt nog uit de tijd dat er tijdens de vergadering een sigaret opgestoken mocht worden om de stress te onderdrukken. Haar hart lag ook bij carnavalsvereniging Knotwilgendam. In 2009 kreeg ze de Gouden Knotwilg, een waarderingsspeld voor al het werk dat ze in alle bescheidenheid achter de schermen voor deze vereniging verrichtte. En ingewijden weten hoezeer ze die waardering verdiende. Mevrouw Smagge was ook een van de eerste vrouwen, misschien wel de eerste vrouw, die aan het BBG Bejaardenbiljarttoernooi deelnam.

Netwerk

Namens de lokale VVD-afdeling laat raadslid Carola Couwenberg haar licht schijnen op deze aimabele dame. “Riek en Pieter Smagge waren inderdaad de medeoprichters van de VVD-afdeling Vlijmen. Riek werd lijsttrekker en als het eerste VVD-raadslid in Vlijmen geïnstalleerd. Ze heeft jaren in de raad gezeten. Vele latere VVD-leden zijn door de Smagge’s bevlogenheid gegrepen en zijn zelf ook politiek actief geworden. Bijeenkomsten waren qua inhoud goed, maar het moest ook leuk zijn. En tot het rookverbod er was, kwamen ze nog naar de achterban- en ledenvergaderingen. Riek Smagge ging ook naar de landelijke bijeenkomsten. Via haar netwerk konden we bijvoorbeeld Erica Terpstra voor een spreekbeurt krijgen. Ze ging op alle uitnodigingen in en we gingen met leden (die betrokken waren bij het onderwerp) mee. Mede daardoor kenden velen haar. Wat hield ze van carnaval, bezocht met Pieter vele carnavalsactiviteiten en heeft jaren de jury aangevoerd. En de laatste jaren in haar leven belde ze af en toe om haar gedachten over een actueel onderwerp te delen of om een misstand door te geven.”

Zij ruste in vrede.

23-7-2017 © tekst Rieky Schalken, archieffoto’s Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee