01 juli 2017 |
0
0

Goede service, slechte service

Goede service, slechte service

Nog even en de bewoners van Vlijmen-dorp en omgeving kunnen eindelijk in alle rust in hun verfraaide centrum gaan winkelen of iets lekkers gaan gebruiken. Geen opgebroken plein meer met oude meuk, maar een winkel-, horeca- en parkeeromgeving waar weliswaar decennia over is nagedacht en gebakkeleid, maar waar het straks goed toeven is.

Natuurlijk, niet alleen de esthetiek is bepalend voor het winkel- en uitgaansgenot, ook de winkeliers, de uitbaters en hun personeel maken het winkelen tot een aangenaam verpozen. Vriendelijkheid, goede service én vakkennis zorgen ervoor dat bewoners voor hun vertier of inkopen in de eigen omgeving blijven.

Vakkennis

Onlangs heb ik kennisgemaakt met een bijzonder staaltje vakkennis en klantvriendelijkheid op het Plein bij schoenmaker/sleutelspecialist Wilco van Engelen en zijn assistente. Twee mensen die hun vak uitstekend verstaan, dat weet de grote kring van vaste klanten. Maar hoe bijzonder die is, dat heb ik pasgeleden ervaren.

De hakjes van de pumps die ik vorig jaar september had gekocht bij schoenenzaak Van Breugel in ’s-Hertogenbosch gaven de indruk binnen afzienbare tijd helemaal los te raken. Omdat ik de pumps nauwelijks had gedragen, ging ik terug naar de schoenenzaak. Daarbij ging ik ervan uit dat er een oplossing zou komen, dankzij veronderstelde vakkennis van de eigenaresse van de winkel en van een goede, zakelijke service. Helaas, zij kwam al snel tot de conclusie dat de schoenen er niet goed uitzagen en er dat dus weinig te verwachten viel van de schoenfabriek – en dus ook niet van haar. Ze kon de pumps wel opsturen naar Italië, maar een foto zou ook voldoen. Enkele dagen later belde ze: de fabriek wilde niet nadenken over welke tegemoetkoming dan ook; de garantietermijn was verstreken. Zij wilde ze wel laten repareren, maar de kosten waren voor mij.

Schoenchirurg

Omdat ik de vakkennis van Van Engelen ken, heb ik het aanbod van de winkelier afgewezen en heb ik de schoenen bij Van Engelen ter reparatie aangeboden. Wilco van Engelen zag wél direct dat mijn klacht gegrond was: er was overduidelijk en aantoonbaar sprake van een fabrieksfout. Ik was bijzonder onder de indruk van de wijze waarop hij het ongelijk van de fabrikant en de winkelier aantoonde, waarbij hij zelfs zo ver ging dat hij zijn diagnose op papier zette en die mij per mail toestuurde, zodat ik daarmee naar de schoenenzaak kon en mijn klacht, nu onderbouwd, bij de schoenenzaak kon deponeren.

Van Engelen liet met chirurgische precisie zien waar de productiefout zat. Juist daardoor werd mij het onderscheid duidelijk tussen een schoenmaker met vakkennis en verkoopsters van een schoenenzaak, die klantonvriendelijkheid in hun vaandel lijken te hebben. Hun weigering zelfs maar even de beoordeling van Van Engelen in te zien vond ik stuitend: fabrikant Brunate had gesproken en daarmee was voor hen de zaak afgedaan. Een – wettelijk – veel langere garantietermijn voor een productiefout? Onzin!

Slechte service van een chique schoenenzaak versus goede service van een uitstekende dorpsschoenmaker met hart voor zijn vak.

20-7-2017 © column en foto Dimph Vos

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee