01 juli 2017 |
0
0

Echte huiselijkheid achter het rode hek

Echte huiselijkheid achter het rode hek

Wat hebben de circa 20 B&B ’s in Heusden hun gasten te bieden? Deze zomer besteedt Hallo Heusden aandacht aan de B&B-gelegenheden in Heusden. Hallo Heusden gaat deze gastadressen niet met elkaar vergelijken en velt zeker geen oordeel over de kwaliteit-prijsverhouding. HH hoopt de lezer een plezier te doen met mooie verhalen van achter de B&B-voordeur.

Een stukje van de straat af ligt de voormalige boerderij uit 1902 een beetje verscholen aan de Achterweg 12 in Herpt. Een Bed & Breakfast pur sang, zou je kunnen zeggen, want hier ben je echt te gast bij de eigenaren thuis.

Beloning

Achter het rode hek ligt een heerlijke tuin, met een vijver, fruitbomen, zitjes, schaduw- en zonplekjes en veel vogels. Ik loop maar brutaal door en al gauw komen Ofra en Jörg naar buiten en maken we kennis. In de kamer een grote ronde tafel. “We ontbijten hier elke ochtend met z’n allen”, vertelt Jörg. “Daar moet je wel tegen kunnen”. Maar de meeste gasten vinden het juist leuk en er komen vaak verrassende ontmoetingen en gesprekken uit voort. “Dat is onze beloning,” lacht Ofra. “Dat we heel speciale mensen ontmoeten uit alle landen.” Jörg, voormalig vrachtwagenchauffeur: “Vroeger, toen je gezin nog mee mocht op de vrachtwagen gingen we met ons vieren naar Duitsland, Frankrijk, Italië.” Het komt nu goed van pas dat ze zich in verschillende talen kunnen redden. “Veel Italianen”, vertelt de 70-jarige, bebaarde gastheer, “die komen met hun kinderen en maken van hieruit uitstapjes in heel Nederland.” Zo ontvingen ze ook de schrijvers van de blog ‘Bambini con la Valigia’, die tips geven en verslag doen van reizen met ‘kinderen en koffers’ door heel Europa.

Familie van schilders

Via de hoofdingang naar binnen is de lange gang – zwarte plavuizen en houten lambrisering en plafond – een lust voor het oog. Omhoogkijkend zie je de beroemde schoolplaten, ontworpen door de grootvader van Jörg, Karel Maurits Knip en geschilderd door M.A. Koekkoek. Kunstenaarschap zit door de hele familie, althans aan moeders kant. In de achttiende eeuw had je August, Willem en Dirk Smit, rond 1850 begint Henriette Ronner-Knip dieren te schilderen. Haar werk is wereldberoemd, vooral vanwege de vele taferelen met jonge poesjes. Tante Els schilderde onder andere serviezen en zelfs speciale mokken voor ‘Achter het Rode Hek’.

Het beschilderde servies van tante Els en een foto van de kunstenaar Henriette Ronner– Knip

(foto’s Annelies van der Sanden)

Kibboetsgeluk

Maar Jörg is zelf niet kunstzinnig, hij was stuurman op de grote vaart en toen hij ‘al dat water’ zat was, werd hij vrachtwagenchauffeur. Ofra kwam hij in Israel tegen toen hij vrijwilligerswerk deed in een Kibboets. Haar familie van moeders kant vluchtte in 1934 uit Berlijn, haar opa en haar vader woonden in Roemenië en kwamen in Auschwitz terecht. Haar vader overleefde het. Het echtpaar Harting woont al 31 jaar in Herpt in de oude boerderij die nog een graanzolder had. Voor de kinderen werden daar slaapkamers en een badkamer getimmerd. Onder de nok van het huis ligt de derde slaapkamer, die nu dienst doet als familiekamer met vier slaapplaatsen. Het hele huis heeft ‘nieuw’ knipvoegwerk, er zijn voorzetramen geplaatst, maar verder is nog veel lekker oud, origineel en gezellig rommelig in deze imposante boerderij.

Bibliotheek

Overal in het huis liggen boeken en tijdschriften, hangen kunstwerken gemaakt door familie en vrienden. Je kijkt echt je ogen uit. Op een grote kaart van Nederland kunnen gasten met een knopspeld aangeven waar ze vandaan komen. Omdat de gasten – vandaag zijn het er 9 – de badkamer moeten delen, hangt er op elke kamer een badjas klaar, handig! Overal is aan gedacht. Op de benedenverdieping is zelfs een echte bibliotheek met houtkachel. Met van die hoge boekenschappen en een laddertje. Niemand hoeft zich hier in huis ook maar een seconde te vervelen. Stapels spellendozen staan uitnodigend te wachten op gebruikers.

Charmant

Aan de tuintafel praten we nog even door. Jörg en Ofra vinden het tv-programma van omroep Max over Bed & Breakfast echt een ‘afzeikprogramma’ en dat ben ik helemaal met hen eens. Alles wat hier in huis nu juist zo charmant is, zou waarschijnlijk afgekraakt worden. Hier zijn kinderen welkom, hier zijn dieren welkom – een keer namen gasten hun vogeltje mee – en als het gezelschap groter is dan de acht bedden die er staan, dan wordt er gewoon een slaapplaats geïmproviseerd. Waar gebeurt het dat je met gasten in de keuken een mosselrecept staat uit te proberen? Waar zitten een domineesechtpaar en twee ‘gepearcete’ Amsterdamse dames aan een keukentafel en voeren gesprekken over heikele onderwerpen als aids en porno? En waar kun je op je gemak in de tuin rondsnuffelen of in de schaduw onder een afdakje met elkaar verder bomen en intussen genieten van de vele vogels die af en aan vliegen?

Omgeving

Op hun website vermelden Jörg en Ofra de ‘highlights’ van de omgeving, Heusden, de Loonse en Drunense Duinen, de Efteling, maar ze vinden het ook leuk om zelf adviezen te geven. Zoals: fiets eens over de dijken, ga eens naar de markt in ’s-Hertogenbosch. Als er fietsers logeren, dan komen de gesprekken al helemaal makkelijk op gang. Jörg fietste een keer naar Rome. “Maar wist je”, vraagt hij, “dat Rome hier vlakbij ook te vinden is?” Het blijkt een buurtschap bij Zaltbommel. Zo zitten deze gastheren vol verhalen over eigen (reis)avonturen, maar ook over de vele speciale gasten die ‘Achter het rode hek’ hebben weten te vinden.

Kenmerken

Drie slaapkamers waarvan een familiekamer
acht slaapplaatsen of meer
badkamer voor gezamenlijk gebruik
ontbijt met de gastheren in huiselijke sfeer
kinderen en dieren zijn welkom
veel kunst en boeken
grote, gezellige tuin
vlak bij vestingstad Heusden en dijken
hele jaar open (tenzij gastheren op vakantie zijn)
duidelijke website

Jörg en Ofra Harting
B&B Achter het Rode Hek
Achterweg 12
Herpt
0416-666290

10-7-2017 © tekst Annelies van der Sanden, foto’s galerie Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee