01 juni 2017 |
0
0

Voormalige begraafplaats of verzamelplaats botten

Voormalige begraafplaats of verzamelplaats botten

De gemeente Heusden wil in verband met het Omgekeerd Inzamelen op een parkeerplaats in de Mr. van Houtstraat in Vlijmen een ondergrondse container plaatsen voor restafval. Dat blijkt iets lastiger te zijn dan vooraf ingeschat is. “Om te kijken of er misschien toch leidingen in de grond zitten, ook al staan die altijd op een kaart, wordt er vooraf met een schep gegraven. En toen kwam er een zakje botjes naar boven. ” Dat is volgens Cees van Tuyl, beleidsmedewerker Monumenten bij de Gemeente Heusden, de aanleiding geweest om een archeologisch bedrijf de opdracht te geven om de plek nader te onderzoeken.

Het bedrijf is vandaag, maandag 12 juni, begonnen met het onderzoek dat 3 dagen zal duren. “Daaruit is al gebleken dat het niet om 1 graf gaat, omdat er best wel veel botten uit de grond komen. Uit het onderzoek moet blijken of het om een begraafplaats gaat, dan liggen de botten in anatomisch verband, of om een verzamelplaats van botten, als gevolg van bijvoorbeeld het ruimen van graven. Rond 1830 stond er in directe omgeving ook een schoolgebouw, dat wel verbonden zal zijn geweest met de kerk. De Mr. van Houtstraat is in de jaren 60 aangelegd. De grond is altijd in het bezit van de kerk geweest. Vroeger werden de mensen heel vaak bij de kerk begraven.”

Religie

Het kerkje is het oudste bouwwerk uit de Oostelijke Langstraat. Het stamt uit circa 1300. Oorspronkelijk was het een rooms-katholieke kerk. In 1690 ging het beheer van de kerk over naar de hervormden (bron: PKN). “Bekend is dat na 1923 bij het protestantse kerkje aan de Grote Kerk (straatnaam, R.S.) niet meer begraven is. De kans is heel groot dat er buiten die ene parkeerplaats meer botten gevonden zullen worden, die misschien wel honderden jaren oud zijn.” Tot welke religie de begraven personen behoorden, wordt misschien dan ook duidelijk. Binnenkort meer op halloheusden.nl over het onderzoek en de herkomst van deze vondst.

12-6-2017 © tekst Rieky Schalken, foto’s Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee