01 juni 2017 |
0
0

Handelsmarkt en midzomerfestijn

Handelsmarkt en midzomerfestijn

Boeren, burgers en buitenlui uit Heusden en de ommelanden zijn tijdens het weekend van 24 en 25 juni van harte welkom in Heusden-vesting. Tijdens een 17de eeuwse cultuur-historische handelsmarkt gaat de vesting terug in de tijd.

Ambachtslieden en kooplui zijn naar Heusden gekomen om hun waren aan de man te brengen. Het leven van alle dag wordt in de sfeer van living history met tal van spraakmakende scenes uitgebeeld. Ruim tweehonderd figuranten, verkleed in de tijd van de Gouden Eeuw, zijn daartoe in touw. Naast het gewone volk kan het publiek kennis maken met onder andere notabelen. Verder zijn een variatie aan ambachtslieden en handelaren present. Ambachten worden uitgebeeld door onder andere een smid, mandenvlechter, kleermaker en vissers. Tijdens deze historische manifestatie spelen zich bijzondere en spraakmakende taferelen af. Er wordt geschreeuwd, geraasd en geroofd.

Hilarisch

Tevens zullen onvoorspelbare hilarische taferelen worden uitgebeeld. In de Stadshaven komen zalmschouwen uit Woudrichem te liggen. De bezoeker maakt kennis met geur van zojuist gevangen vis. Verder de reuk van uitwerpselen van paarden en de walm van gerookte paling. Ook hangt er een speenvarken aan het spit. Straatmuzikanten en zangkoren vrolijken de boel op en brengen leven in de brouwerij. Heusdens bier vloeit en het gebraad smaakt overheerlijk. In de Heemtuin aan de Molenstraat kan het publiek zich laten informeren over onder andere vergeten groenten en geneeskrachtige kruiden. Deze regionale jaarmarkt is bestemd voor de “ommelanden” ofwel de omliggende dorpen. De markt wordt van 12.00-18.00 in hartje vesting gehouden. Op zaterdagavond wordt er vanaf 18.00 u tot middernacht op het kasteelterrein aan de Hertogin Johanna van Brabantstraat een Midzomerfeest gehouden. Tijdens dit feest zullen verschillende groepen theatraal en muzikaal optreden. De vesting is voor een deel voor het autoverkeer afgesloten.

Young Africa

De bezoekers worden naar parkeergelegenheden buiten de vesting voor auto’s en fietsen verwezen. De scouts zorgen voor een bewaakte fietsenstalling. Verder is de stichting Young Africa present met koffie en wijnen. Deze activiteit wordt als opmaat van Heusden 700, dat volgend jaar wordt gehouden, door de Stichting Vestingstad Heusden georganiseerd. Bij deze activiteit is een grote groep figuranten betrokken. Nadere informatie: bij het Heusdens Bureau voor Toerisme, Pelsestraat Heusden en via de site www.vestingstadheusden.nl.

11-6-2017 © tekst en foto Brandarispers

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee