01 juni 2017 |
0
0

Cultuurhistorische wandeling

Cultuurhistorische wandeling

De Lange Wiel in de Baardwijkse Overlaat, ontstaan in 1795 na het doorsteken van de militaire dijk.

Op zondagmorgen 25 juni organiseert Heemkundekring Onsenoort een cultuurhistorische wandeling langs het Drongelens Kanaal en door de Baardwijkse Overlaat. De wandeling start om 10.00 uur op de parkeerplaats op de Steegerf in Drunen (einde Torenstraat). De wandeling duurt circa 2 uur en de deelname is gratis. Het maximaal aantal deelnemers is 20 en bij een groter aantal deelnemers zal de wandeling op een andere datum worden herhaald. Opgave voor deze wandeling per mail bestuur@hkkonsenoort.nl of telefonisch 0416-320995 of 0416-373779.

Het is niet bij iedereen bekend dat de Baardwijkse Overlaat tussen Drunen en Baardwijk en het Drongelens Kanaal in het verleden een belangrijke rol hebben gespeeld in de waterstaatkundige toestand in het gebied rond ‘s-Hertogenbosch en in de Langstraat. De aanleg van de Baardwijkse Overlaat in 1766, de verbreding ervan in 1826 en het graven van het Drongelens Kanaal in 1906-1910, zijn in die tijd van groot belang geweest om overstromingen te voorkomen die eeuwenlang voor veel wateroverlast gezorgd hebben. Thans zijn deze oude waterstaatkundige werken mooie cultuurhistorische monumenten waarlangs en waarin het prachtig wandelen is. De wandeling wordt verzorgd door Gien van Wijk, bekend van het boek “Van Baardwijkse Overlaat tot Drongelens Kanaal”. Tijdens de wandeling wordt verteld over het ontstaan van deze waterstaatkundige werken en het toenmalige nut er van. Bij de start van de wandeling krijgt iedere deelnemer drie historische kaarten op A4 formaat uitgereikt welke een idee geven van de omvang van deze werken in die tijd. Ook kan aan de hand van deze historische kaarten de wandeling worden gevolgd.

Het Drongelens Kanaal

11-6-2017 © tekst heemkundekring Onsenoort en foto’s Gien van Wijk

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee