01 mei 2017 |
0
0

Zoeken naar balans tussen natuur en beheer

Zoeken naar balans tussen natuur en beheer

Het park in het Vlijmense Geerpark krijgt steeds meer vorm. Maandag 29 mei vond een ontmoetingsbijeenkomst plaats voor bewoners in het park en werd een vernieuwd en verlengd Laarzenpad door het Geerpark opnieuw officieel geopend voor het grote publiek.

Volgens Astrid Pieters, wijkregisseur bij Woonveste en lid van het team Geerpark, is er al heleboel gedaan om het de bewoners in de duurzame wijk Geerpark in Vlijmen naar de zin te maken. “De inrichting van het groen is samen met jullie ontwikkeld en ook bij de inrichting van het park, kunnen jullie meedenken. De bedoeling van deze eerste bijeenkomst is ook om elkaar te ontmoeten, waarvoor voldoende mogelijkheden zijn, zoals het oprichten van een buurtpreventiegroep, een bewonerscommissie, buurtvereniging of app-groep.” Het team Geerpark, waarin ook de gemeente participeert, hoopt dat een aantal enthousiaste bewoners het nu gaat overnemen. Een goed voorbeeld gaf ‘ervaringsdeskundige’ Franςois Goedhart uit de wijk Hopbel, gelegen aan de oostzijde van Geerpark, die regelmatig gekeken heeft hoe Geerpark zich ontwikkelt. Goedhart heeft ervaring opgedaan in de Hopbel, waar het zelfbouwen in jaren 80-90 populair was en een onderlinge band schiep. De buurtvereniging van destijds is weliswaar ter ziele, maar de saamhorigheid in de wijk is gebleven. Hij bood aan bij het opzetten van bewonersactiviteiten en/of -commissie te willen helpen.

Ecologische balans

De belangstelling voor deze ontmoetings- en meedenkbijeenkomst in het veld was niet overweldigend, terwijl er toch door het team Geerpark een warm welkom was voorbereid met koele drankjes en heerlijke broodjes. Waarschijnlijk was het ook een gevolg van de overvloedige zon met bijbehorende warmte.

“Zwembroek of badpak meegenomen, want we gaan op avontuur”, zei landschapsarchitect Thomas Jansen die het gezelschap voorging naar een pas aangelegd strandje, waar de Geerparkers hun toekomstbeelden over de verdere inrichting van het park kenbaar konden maken. Water, strand en weide zijn daarbij belangrijke elementen. De kamille groeit er in de directe omgeving van het strandje weelderig. Het kruid krijgt 2 jaar de tijd om met zijn penwortel voor een open bodemstructuur te zorgen, daarna komt er volgens de landschapsarchitect iets anders voor in de plaats.

Het vinden van een ecologische balans duurt 5 á 6 jaar. Dat houdt bijvoorbeeld ook in dat er de komende jaren nog sprake zal zijn van erg veel kikkers, omdat reigers en ooievaars de weg naar Geerpark nog moeten vinden. Als in 2018 alle waterslingers, die tussen de 1,5 en 2m diep zijn, met elkaar verbonden zijn en het water stromend wordt, zal ook de algengroei verleden tijd zijn. “Het is zoeken naar een balans tussen de natuur en het beheer.”

Bijzonder landschap

Wie op de buurtheuvel staat, heeft een mooi uitzicht op de boomgaard, het strandje, de waterslingers, de speel- en ontmoetingsweides en de opbouw van de wijk met duurzame woningen. De appelbomen in de boomgaard zullen in het begin nog door de gemeente gesnoeid worden, in de toekomst mogen de bewoners zelf aan de slag. Volgens Mieke van Oort van de gemeente Heusden is op dit moment nog maar 2/3 van de totale groene infrastructuur gerealiseerd. “Het park wordt 4 hectare groot. Deze zomer wordt een half-hard pad gerealiseerd en komt er een grote hangbrug over de waterslinger bij de buurtheuvel.” De oude Geersloot wordt gedempt en vervangen door de nieuwe waterstructuur. Het gaat nog even duren voor alles klaar is, maar nu al is het genieten van een landschap met een bijzonder karakter.

Laarzenpad

Op het programma van deze bijeenkomst stond ook de opening van een vernieuwd en uitgebreid laarzenpad. Naar dat laarzenpad is volgens wethouder Mart van der Poel opnieuw gekeken, omdat het op sommige plaatsen verdwenen of verlegd was. “Het heeft een nieuwe uitstraling gekregen en is opnieuw aangelegd.” Samen met (vertrekkend) directeur Aart-Jan Gorter van Woonveste werd het Laarzenpad officieel geopend met de onthulling van een informatiebord.

29-5-2017 ©tekst Rieky Schalken, foto’s Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee