01 april 2017 |
0
0

Dubbel eerbetoon voor 50 jaar trouwe dienst

Dubbel eerbetoon voor 50 jaar trouwe dienst

Henk L. klimt al sinds zijn dertiende zeker 46 weekenden per jaar achter het klavier van het orgel in de PKN Hervormde Kerk in Doeveren. Op Eerste Paasdag ontving hij daar het draaginsigne (goud met saffier) van de Nederlandse Vereniging van Kerkrentmeesters.

Bevlogen musicus
Hij had het niet van een vreemde. Zijn vader was organist in Heesbeen. Op zijn dertiende mocht Henk een maandje komen proefspelen in Doeveren, wat hem meteen zijn eerste contract opleverde, 150 gulden per jaar. Behalve zijn bevlogenheid voor het orgelspel en zijn grote vriend J.S. Bach, beschikt Henk ook over een groot verantwoordelijkheidsgevoel. In al die vijftig jaar heeft hij nooit verstek laten gaan en kwam hij ook spelen bij trouwdiensten en begrafenissen als daar behoefte aan was. Een aantal keren per jaar neemt hij daar zelfs een snipperdag voor op. Ook als hij in het weekend laat moet werken en pas in de kleine uurtjes onder de wol kruipt, is hij toch gewoon om 9.30 uur paraat in Doeveren om de klok te luiden.

Nieuw liedboek
Voor elke dienst maakt de dienstdoende dominee een keuze uit de 1016 liederen (inclusief 150 psalmen). Op donderdag krijgt Henk de liturgie toegestuurd en weet hij welke liederen hij eventueel moet voorbereiden. De gemeente in Doeveren zingt graag, vooral nu de liederen ook wat levendiger zijn dan vroeger. Sinds het orgel is uitgebreid met een aantal digitale registers, verzorgt de enthousiaste bespeler tweemaal per jaar een concertdienst, waarbij hij eens flink muzikaal kan uitpakken.

Ongelukjes
Ook als de organist zich eens niet zo lekker voelt of als door streng winterweer de wegen schier onbegaanbaar zijn, gaat hij toch op pad. Een keer ging het bijna fout toen hij op een gladde A2 in een slip raakte en twee keer rond ging. Toch kwam hij veilig en op tijd in Doeveren aangezet. Het is ook wel eens gebeurd dat hij het sleuteltje van het orgel vergeten was en weer heen en terug moest rijden om het op te halen. Henk heeft het er allemaal voor over.

Dubbele onderscheiding
Geen wonder dus dat de Kerkenraad de jubilaris graag in het zonnetje wil zetten. De heren zijn wel erg benieuwd naar zijn reactie, want Henk is een gesloten persoon die eigenlijk helemaal niet graag in de belangstelling staat. Aan het einde van de paasdienst vraagt kerkrentmeester Jan van Dijk Henk om naar beneden te komen. Na enkele woorden van waardering ontvangt Henk het draaginsigne. “Ik had er al niet meer op gerekend, want die vijftig jaar waren twee weken geleden al bereikt” vertelt hij. Wat hij dan nog niet weet is dat hij even later, in het bijzijn van zijn familie, ook nog door waarnemend burgemeester Harry de Vries van Neerijnen zal worden verheven tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

16-4-2017 © tekst Annelies van der Sanden, foto’s Marian de Bonth

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee