01 februari 2017 |
0
0

Kom mee naar buiten allemaal..

Kom mee naar buiten allemaal..

Ieder jaargetijde heeft zijn charme. Op dit moment is het nog midwinter, maar dat wil niet zeggen dat het een dooie boel is in de tuin. Er bloeit al het een en ander. Zo staat de toverhazelaar al geruime tijd in bloei. De Hamamelis kondigt de lente aan, die aan het ontluiken is. Zo’n gele wolk in de tuin is een gezellig gezicht. Er schijnen drie soorten Hamamelis-sen in zwang te zijn: de Japanse toverhazelaar (Hamamelis japonica), de Chinese toverhazelaar (Hamamelis mollis) en een kruising (Hamamelis x intermedia). Ze bloeien alle drie hartstikke goed.

En dan hebben we nog de sneeuwklokjes die tussen al het bruine blad parmantig de komst van de lente inluiden. Het gewone sneeuwklokje, ofwel de Galanthus nivalis is een bolgewas, dat behoorlijk verwildert. Ieder jaar breidt deze lentebode zich tot mijn grote vreugde uit. Galanthus stamt uit het Grieks, gala betekent melk, anthos bloem en nivalis in of bij de sneeuw groeiend (bron Wikipedia). De sneeuwklokjes veroveren nu ook het grasveld, maar bij de eerste maaibeurt is het gedaan met het loof.

Op verschillende plaatsen in de tuin prijken in verschillende soorten en maten de kerstrozen, die ieder jaar met carnaval bloeien. De Helleborus niger behoort tot het geslacht nieskruid en de Helleborus oriëntalis (lenteroos) staat bekend als heksenkruid. De kerstrozen blijken zeer giftig te zijn, ook als ze met carnaval bloeien! Dat ze kerstrozen genoemd worden, komt omdat ze binnen in een kas of serre met kerst in volle bloei staan. Het zal wel, mij maakt het niet uit. Ik vind de bloem status hebben, eigenlijk beter bij Kerstmis dan bij carnaval passen. Wat dat betreft, past de Hamamelis Mollis qua kleur en uitstraling het beste bij carnaval. Mocht u carnaval gaan vieren, dan wens ik u veel plezier.

19-2-2017 © column en foto’s Rieky Schalken

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee