01 februari 2017 |
0
0

Bermen als vuilstort

Bermen als vuilstort

Je maakt een wandelingetje langs het Vlijmens Ven, een fietstochtje langs het kamp naar Den Bosch, of je draait via de oprit de A59 op. Niets dan ergernis, terwijl je toch gaat voor frisse lucht en om te genieten van het prille voorjaar.

Nieuwkuijkse bosje

In de verte roffelt een specht, het roodborstje scharrelt tussen de bladeren. We wandelen door het Nieuwkuijkse bosje en ruiken de lente die voorzichtig een kijkje komt nemen. De paden zijn modderig en grotendeels los gereden door de MTB’ers, die er in het weekend hun rondjes trappen. Moet kunnen! Hier en daar is een hond lekker aan het graven geweest, uitkijken dus dat we niet in een gat stappen. Als we omhoog lopen de fietsdijk op stuiten we op een pak reclamefolders. Wat misselijk om zo je centjes te verdienen!

Langs de Vaartweg

Daar kun je bijna altijd van de zon genieten. Hij heeft best al warmte en we draaien onze hoofden dankbaar naar de nog iele stralen. Vlak boven ons klaagt de buizerd over het brutale gedrag van een paar kraaien. Niet naar de grond kijken, lijkt trouwens het devies. Er is langs deze smalle weg een prachtig, nat natuurgebied aan het ontstaan, maar niet iedereen hecht daar waarde aan. Het is duidelijk te zien dat autobezitters hier regelmatig uit het zicht parkeren, ‘hun ding doen’, what ever that may be, en daarna de verpakking van genoten consumpties vrijelijk het raam uit kieperen. De blikjes, flesjes, weeddoosjes en andere rommel maken van de bermen een stortplaats waar je je plaatsvervangend over loopt te schamen. Even later ligt er weer een pakket reclamefolders, met de touwtjes er nog omheen. In de sloot aan de overkant heeft iemand een lading gipsplaten gedumpt.

Akelig

Ik word er akelig van. Het liefste zou ik een groepje mensen verzamelen en dan op een ochtend of middag in het weekend de hele boel gaan verzamelen -denk ik-, terwijl ik op mijn fietsje over de dijk en langs het kamp naar Den Bosch fiets. Wat een vrolijk en blij fietstochtje zou moeten zijn, wordt ook hier verpest door de enorme hoeveelheid afval. Ik snap het niet, als je toch je blikje of flesje leeg hebt gedronken, dan kun je het toch weer in je tas stoppen? En als je genoten hebt van een ‘gezonde’ afhaalmaaltijd, dan kun je de tas met bekers en bakjes toch ook op je achterbank neerzetten en thuis in de container gooien. Ik zal het wel nooit begrijpen, maar de volgende keer dat ik langs de Vaartweg loop, zorg ik dat ik een paar plastic tassen bij me heb. Mijn container heeft geen moeite met wat extra afval.

6-2-2017 © column en foto’s Annelies van der Sanden

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee