01 januari 2017 |
0
0

Vogels tellen in de tuin

Vogels tellen in de tuin

Euforisch momentje

Net als vorig jaar doe ik dit weekend mee aan de nationale tuinvogeltelling. Al weken lang loop ik me een beetje druk te maken. Waar er vorig jaar nog volop koolmezen en boomklevertjes een bezoek brachten aan mijn containertje met gemengd zaad en dat in een mum van tijd leeg aten, zie ik nu niets. Nou ja, niets is overdreven, maar ik kan niet zeggen dat het een drukte van belang is in de tuin. Twee reigers op de rand van de vijver is niet het soort waarnemingen waar ik op zit te wachten. Het ijsvogeltje dat onlangs een lage duikvlucht over het water maakte, bezorgde me wel een euforisch momentje. Dat gebeurde ook toen ik in het voorjaar een sperwer op de nog kale takken van de leilinden zag zitten. Hij liet zich rustig bekijken en vloog pas weer op toen ik hem zo goed mogelijk met de camera had vastgelegd.

Dertig brandganzen

Ondanks de pessimistische verwachtingen kon ik vanmorgen om half elf toch een aardig rijtje gevleugelde vriendjes doorgeven op de site. Was best trots op mijn zes houtduiven, drie kraaien, drie merels, twee koolmezen en een roodborstje. Op de site van de Nationale vogeltelling kun je ‘live’ het aantal tellingen in je eigen buurt volgen. Bij de eerste resultaten zie ik tot mijn verbazing een telling staan van wel 30 brandganzen. Dan moet je toch wel een grote tuin hebben! Later op de dag verdwijnt die melding, want in de top tien van de gemeente Heusden verschijnen steeds meer huismussen (plaats 1), koolmezen (plaats 2) en merels (plaats 3). Er worden ook nog bijna honderd pimpelmezen geteld en maar liefs honderdenelf Turkse Tortels. Het roodborstje laat zich 70 keer zien (en waarschijnlijk ook horen) en ook de spreeuw wordt nog bijna zestig keer waargenomen. Daar ben ik blij om, want ik vind het een prachtig beestje en bij mij in de tuin heb ik hem al in geen jaren meer kunnen spotten.

De huismus wint

Op zondagavond is te zien dat de top tien landelijk overeenkomt met de meeste regionale tellingen. Hoe vaak ik ook hoor zeggen dat er bijna geen huismussen meer zijn, ze voeren toch nog steeds de lijst aan, gevolgd door koolmees en merel die af en toe stuivertje wisselen, waarbij de koolmees het uiteindelijk wint. Deze winter heb ik nog geen kauwtjes gezien en gehoord, ze kunnen behoorlijk veel lawaai maken, maar in Heusden en ook landelijk zijn ze op de vierde plaats beland.

…en verder

Bij het doorgeven van je telresultaten kon je ook nog een opmerking of reactie plaatsen. Heb ik ook gedaan, je wil toch wel heel graag laten weten dat je af en toe echt wel bijzondere vogels in je tuin hebt. Zoals een groene specht die in je grasveldje zit te boren….Heel veel meer tellers hebben van die mogelijkheid gebruik gemaakt. Onderstaand een aantal.

Vrijdagochtend een buizerd gezien op de hoek van onze boerderijtuin die een bosuil had aangevallen (of andersom).

Bijzonder weinig vogels vandaag, normaal zitten er veel meer. Standaard zitten er hier een stuk of twintig mussen, twee roodborstjes en een winterkoning.

Niet gezien maar wel gehoord; bijna elke ochtend de bonte specht enorme roffelgeluiden maken op een (metalen) schoorsteenpijp!

Een teller plaatst een mooie spreuk:
Een vogel zingt niet omdat hij een antwoord heeft. Hij zingt omdat hij een lied heeft – Maya Angelou

Dat was het weer voor dit jaar. Maar eens zien hoe onze tuinvogelstand zich verder ontwikkelt. Het zou misschien ook interessant zijn om eens het aantal ganzen, eenden en zwanen te tellen bijvoorbeeld in een cirkel van 1 km rond je huis. Ik weet zeker dat ik wel 6 tot 10 soorten zou vinden met bij elkaar misschien wel driehonderd in aantal.

29-1-2017 (c) column en foto Annelies van der Sanden

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee