01 december 2016 |
0
0

Afval en omgekeerd denken

Afval en omgekeerd denken

Gisteren is de winter ingetreden en dat houdt onder andere in dat we tegen kale bomen aankijken, bomen van de bladverliezende soorten. Ik weet niet of het daaraan ligt, maar het valt me op dat er zo ontiegelijk veel rotzooi op straat en in het openbaar groen ligt. Het lijkt er op alsof steeds meer mensen, als ze iets gegeten of gedronken hebben, de verpakking daarvan gewoon dumpen op straat of in het perkje of plantsoen waar ze langs rijden of fietsen. Dat doen ze thuis toch ook niet!

Ik zie het al gebeuren: ‘Het heerlijke Mac Donalds-maal is op, inclusief blikje cola en de aardbeienmilkshake en dan laten ze de papieren zak met het afval gewoon naast de witte leren bank op de grond vallen’. Daar blijft die zak dan maanden liggen, want iedereen is te beroerd om naar de afvalbak in de keuken te lopen. En bij die ene papieren zak, lege beker en colablikje blijft het niet. De rotzooi stapelt zich op, want met één Mac Donalds-maal kom je de week niet door, nauwelijks een dag.

Slechts een enkeling doet zoiets en dat is dan meestal het gevolg van psychische problematiek waar men in terecht is gekomen. Dat is onmacht. Ik vraag me af wat mensen bezielt om zich buitenshuis totaal anders te gedragen? Waarom je thuis wel keurig netjes de rommel opruimt, maar het normaal vindt om buiten, op straat, in het groen of de natuur de rotzooi gewoon te dumpen. Vreemd dat je het dan niet storend vindt. En raar ook dat je er gewoon vanuit gaat dat iemand anders jouw rotzooi netjes opruimt. Gelukkig zijn er nog een heleboel fatsoenlijke mensen. Je moet er toch niet aan denken dat iedereen zijn afval op straat, in perk, plantsoen of natuur achterlaat.

Deze week besloot de gemeenteraad dat we in de loop van volgend jaar op een ander systeem van afval-ophalen overgaan, dat omgekeerd inzamelen wordt genoemd en dat inhoudt dat we het restafval naar een ondergrondse verzamelcontainer in de wijk brengen. Als het goed gaat werken, kan de afvalstoffenheffing met enkele tientjes per jaar naar beneden. Als het niet goed werkt en er komen meer van die mensen die het geen barst interesseert hoe de straat, het perkje, het plantsoen of de natuur er uitziet, dan gaat dat feest niet door en moeten we misschien wel meer gaan betalen. Sommige gemeenteraadsleden zijn bang dat Omgekeerd Inzamelen meer zwerfafval gaat opleveren en gaven het college van burgemeester en wethouders het advies om vooral de Heusdense burgers goed en zeer uitgebreid over Omgekeerd Inzamelen te informeren. Afgelopen dinsdag zag ik dat er kennelijk al veel kerstborrels geweest zijn en dat de glasbak op de Wolput in Vlijmen nog voor de Feestdagen begonnen zijn al capaciteitsproblemen heeft. Als je naar de foto kijkt, dan ziet het er niet uit. De overheid heeft een voorbeeldfunctie en mijn advies aan het Heusdens college is om beter op dit soort situaties te letten, proberen deze te voorkomen en er eventueel extra geld voor vrij te maken. Het moet namelijk niet de omgekeerde wereld worden.

22-12-2016 (c) column Rieky Schalken, foto Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee