01 oktober 2016 |
0
0

“Twee fucking hooiwagens”

“Twee fucking hooiwagens”

Het muziekspektakelstuk Fanfari Bombari, dat opgevoerd werd in kasteeltuin De Burcht in de vesting heeft bij het publiek een verpletterende indruk achtergelaten. Na twee zeer succesvolle avonduitvoeringen vanwege de donkerte in feeërieke sfeer, was het zondagmiddag 23 oktober de voorstelling waarbij vooral de rustieke, groene uitstraling van de kasteeltuin, de sfeer bepaalde. Tussen de opgemetselde resten van wat eens een kasteel was, uitzicht op de wallen en de karakteristieke vesting en een herfstzonnetje speelde een liefdesverhaal in het licht van twee rivaliserende muziekverenigingen: Het Hijgend Hert en Rust Roest.

Burgemeester Hamming die iedereen welkom heette, zei het al: “Dit is een prachtig evenement. U gaat iets heel bijzonders meemaken, waaraan een jarenlange voorbereiding vooraf is gegaan, ook in Den Bosch.” Het spektakel begon met muziek vanaf de wallen, waarna ook vanuit diverse andere locaties de muziekgezelschappen onder triomfantelijk gezang hun opwachting in de tuin maakten. Onder hen ook de geliefden Marieke en Gilles, zij lid van de fanfare en hij van de harmonie, die alle twee meededen aan een wedstrijd over Jeroen Bosch voor koren en orkesten.

‘Lieke vur Mariken’

Rivaliserende verenigingen, dat kon niet goed gaan. De moeders van de geliefden vochten over de hoofden van hun kinderen heen een strijd uit, met gebruikmakingmaking van ongekende, vaak zeer humoristische typeringen van elkaars karaktereigenschappen, muzikaal ondersteund door twee door elkaar heen zingende koren. Marieke noemde haar loverboy “mijn schavuitje beschuitje” en Gilles op zijn beurt sprak over zijn “zoetekoekdoseke”, maar de liefde bekoelde op het moment dat er in het kader van de wedstrijd twee hooiwagens op de wallen ten tonele verschenen. Beide verenigingen waren namelijk op het idee gekomen om voor de wedstrijd als thema een hooiwagen te nemen. “Twee fucking hooiwagens”, zei Gilles die opperde dat het geen toeval kon zijn, wat natuurlijk voor extra munitie en verdachtmakingen zorgde. Gerard van Maasakkers met het nummer ‘Lieke vur Mariken’ dempte de verhitte gemoederen en zong: “Als ge komt zal het feest zijn, als ge komt.” Echt kippenvel kreeg je bij ‘Een liedje van altijd’, dat hij gezamenlijk met de twee koren zong en waarbij je terug ging verlangen naar de tijd dat onder de afwas meerstemmig ‘God groet u zuivere bloemen’ werd gezongen. Zorgde het nummer ‘Hello Marie Lou, good by heart’ nog voor extra getreiter, burgervader Hamming vond het tijd worden om in te grijpen en beide muziekverenigingen als winnaar aan te wijzen en mee te delen dat ze beide naar Den Bosch gaan.

Slotmanifestatie

Met zijn mooie, diepe stem veroverde Van Maasakkers de harten van de mensen en dat gold ook voor het gitaarspel van Stephan Jankouski, de sterke tekst van Wiske Sterringa, de artistieke leiding van Bart van Dongen en de inbreng van producent Roel Rutten.

En niet te vergeten de vele enthousiaste en diepe indruk makende vrijwilligers van: Gemengd Koor Albateso (Haarsteeg), Vriendenkoor Met een Lach en een Traan (Drunen), Zanggroep Tres Jolie (Nieuwkuijk), Harmonie Sint Cecilia (Haarsteeg), Het Groot Dwergonisch Mannenkoor (Drunen), Accorda (Vlijmen), Koor Amazing (Vlijmen, Haarsteeg) en Bij Leven (Den Bosch).

Samen met de professionals heeft het Heusdens verenigingsleven ‘ons’ (het publiek) een fantastisch evenement voorgeschoteld. Heusden levert ook een bijdrage op 11 december aan de grote slotmanifestatie van Fanfari Bombari op het Wilhelminaplein in Den Bosch, waaraan circa 1000 muzikanten meedoen.

23-10-2016 (c) tekst Rieky Schalken, foto’s Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee