Onlinecatalogus Jeroen Boschmanifestatie

Onlinecatalogus Jeroen Boschmanifestatie

Online Catalogus Jeroen Bosch

Het begon circa een jaar geleden met een simpel idee om in het Jeroen Bosch 500-jaar aan kunstenaars te vragen een kunstwerk te maken, geïnspireerd op of door het werk van de beroemde kunstschilder Jheronimus Bosch. De Nieuwkuijkse Stichting Honsoirde, vertrouwd met het organiseren van exposities in de oude Don Jon-toren van abdij Mariënkroon, had de mogelijkheden daarvoor in huis. De gemeente Heusden reageerde enthousiast op het idee, helemaal toen in een later stadium bleek dat ook de Stichting HalloHeusden zich aansloot bij het evenement met het uitschrijven van een korte verhalenwedstrijd. Nu, een jaar later, is het verschijnen van de onlinecatalogus een mooie weergave van alle ingezonden kunstwerken, met als ‘nagerecht’ de winnende verhalen.

Met ‘In de periferie van Jeroen Bosch’, de kunstwedstrijd waarvoor aanvankelijk circa 60 kunstenaars zich hadden ingeschreven, boorde de Stichting Honsoirde een arsenaal aan van kunstminnende professionals en amateurs die een groot podium ambieerden. Enthousiast ging men aan het werk, geïnspireerd door de creativiteit, originaliteit, veelzijdigheid, curiositeit en het enorme vakmanschap van Jeroen Bosch. Gedurende de rit haakte een kleine tiental kunstenaars door omstandigheden af en dat hield in dat 51 kunstwerken de eindstreep haalden en door een deskundige jury, anoniem beoordeeld werden.

Passie

Voor al deze kunstwerken geldt dat ze met passie vervaardigd zijn, met in het achterhoofd het gedachtengoed van Jeroen Bosch. De schotten tussen professionals en amateurs zijn bij deze expositie geslecht, soms is het pure vakmanschap herkenbaar, soms ook niet. Alleen al het meedoen aan deze uitdaging, het hebben van een groot open podium, het werk van anderen zien en beoordelen, nieuwe ideeën en inzichten opdoen en een toetsing door deskundigen, hebben de deelnemers als zeer positief ervaren. Zeker voor herhaling vatbaar, aldus menigeen.

Beelden en emoties

Verhalen zijn evenals kunstwerken ontdekkingsreizen naar de vertaling van beelden en emoties. Met ‘Jeroen Bosch haalt verhaal’ sloot de Stichting HalloHeusden zich een aantal maanden na de start van de kunstwedstrijd aan bij Honsoirde, waarmee kunst en literatuur elkaar gingen complementeren. Het bleek een beproefd recept te zijn, met ‘parels’ van verhalen als eindresultaat, waarvan de allerbesten in de onlinecatalogus zijn opgenomen.

Het zijn kunstwerken met een kleine of grote K en de winnende korte verhalen die in deze onlinecatalogus staan, als eerbetoon aan een groot kunstenaar uit onze eigen periferie.

Bewonder, verwonder en geniet van:

Online Catalogus Jeroen Bosch

Klik op de link om naar de online catalogus van Jeroen Bosch te gaan. De catalogus wordt geopend in een nieuw tabblad.

Met dank aan de Stichting Honsoirde.

18-9-2016 (c) tekst Rieky Schalken, afbeelding Honsoirde

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee