01 september 2016 |
0
0

Bossche college bezoekt Jeroen Bosch-expositie

Bossche college bezoekt Jeroen Bosch-expositie

Het bijna voltallige college van ’s-Hertogenbosch, aangevuld met gemeentesecretaris mevrouw Woestenberg was woensdag 28 september te gast op abdij Mariënkroon te Nieuwkuijk om de door stichting Honsoirde georganiseerde expositie ‘In de periferie van Jeroen Bosch’ te bezoeken. Burgemeester Jan Hamming had het Bossche college uitgenodigd, in het kader van de gezamenlijke activiteiten in het Jheronimus Bosch 500-jaar.

De colleges van Den Bosch en Heusden werden door Honsoirde en Focolare (eigenaar van de abdij) op gepaste wijze ontvangen. Burgemeester Hamming zei met een kwinkslag dat Heusden niet zozeer in de periferie van het leven van Jeroen Bosch ligt, maar meer in het centrum. Heusden kan volgens Hamming trots zijn op de activiteiten die het georganiseerd heeft in het kader van het Jheronimus Bosch 500-jaar. Burgemeester Rombouts refereerde aan de aanbieding van het bidbook (9 januari 2014) in het provinciehuis. Hij vond destijds dat de omliggende gemeentes summiere ideeën hadden en vermoedde dat het alleen om een financiële bijdrage ging. Wat Heusden betreft is daar volgens Rombouts geen sprake meer van. Namens Honsoirde heette voorzitter Wil van Oirschot het gezelschap welkom en vertelde iets over de geschiedenis van Honsoirde in relatie tot de paters Cisterciënzers en de abdij. Paul Schalken, projectleider van de onlangs gehouden Boschmanifestatie, waarvan de expositie een uitvloeisel is, lichtte in het kort het ontstaan van de expositie toe, die in de Don Jon-toren van de abdij speciaal op deze doordeweekse dag voor de colleges te bewonderen viel.

Jeroen Bosch uitbeelden

Aanwezig was ook een afvaardiging van de exposanten, die de gelegenheid kregen een toelichting op hun werk te geven. Chrisje van der Heijden-Ronde, die in Den Bosch haar atelier heeft, vertelde over de oorsprong van haar werk die bij het fenomeen Jeroen Bosch ligt. Vanaf het begin van haar kunstenaarschap, dat pas op 40-jarige leeftijd begon, is ze gefascineerd geweest door zijn werk, met als gevolg schilderijen met icoon-achtige taferelen. Het object van Marieline van Wely is opgebouwd met beeldbepalende elementen uit de schilderijen van Jeroen Bosch. Moeder Janine van Wely vertelde dat zij met het draaiend carrousel-achtig object ‘Jeroen Bosch in beweging’ het brein van Jeroen Bosch heeft willen uitbeelden. RC Dingemans lichtte toe dat zij dieren heeft geschilderd die niet bestaan, zoals Jeroen Bosch dat ook deed, in vrolijke kleuren. Het schilderij van Soheila Moayedi kenmerkt zich ook door opvallende kleuren, echter met heel andere insteek, die van de macht in handen van ‘verkeerde mensen’, die van onze leefwereld een puinhoop maken. Eén van de drie winnaars, Paul van Amelsvoort, die van afgeschreven metalen onderdelen drie Jeroen Bosch-achtige vogels gecreëerd heeft, vertelde dat hij eerst het metaal sorteert, de vormen bestudeert en dan begint met lassen en zagen, net zolang totdat er een vorm ontstaat waarin hij iets ziet, in dit geval dus vogels.

Niet alleen het werk van deze representanten viel zeer in de smaak bij de colleges, het gold zeker voor de gehele expositie, die door burgemeester Ton Rombouts als een expositie van “hoge kwaliteit” omschreven werd. De uitnodiging bleek in zeer goede aarde te zijn gevallen.

De expositie ‘In de periferie van Jeroen Bosch’ is nog te bezichtigen in de toren van abdij Mariënkroon op de zondagen 2, 9, 16 en 23 oktober, van 13.00 tot 17.00 uur.

28-9-2016 (c) tekst van de redactie, foto’s Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee