01 augustus 2016 |
0
0

Kunst en literatuur op Bosch-manifestatie

Kunst en literatuur op Bosch-manifestatie

Burgemeester Jan Hamming zal op zondag 18 september op het terrein van abdij Mariënkroon de winnaars bekend maken van twee bijzondere projecten: de kunstwedstrijd ‘In de Periferie van Jeroen Bosch’ en de verhalenwedstrijd ‘Jeroen Bosch haalt verhaal’.

Voorafgaand aan de prijsuitreiking vindt er, in een middeleeuwse setting, een bijzondere ontmoeting plaats tussen Jeroen Bosch en de beroemde Heusdense musicus Jacob van Eyck (Ϯ 1657).

De geselecteerde kunstwerken zijn te bewonderen op de speciale expositie in de toren van de abdij en de winnende verhalen worden in de kapel door een verteller voorgelezen, afgewisseld door middeleeuwse muziek. Deze manifestatie, waaraan ook enkele tientallen figuranten meewerken, is gratis en voor iedereen toegankelijk.

De manifestatie begint om 13.30 uur met een geënsceneerde ontmoeting, op het middenterrein van de abdij, tussen de kunstschilder Jeroen Bosch en de beroemde luidklokkenspecialist, beiaardier, componist en fluitvirtuoos Jacob van Eyck, gespeeld door acteurs van het Kuijks Amateur Toneel (KAT). Bosch en Van Eyck zijn kunstbroeders. Zij vinden elkaar onder andere in het thema lust. Bosch vanwege zijn Tuin der Lusten en Van Eyck met Der Fluyten Lust-hof. Ze maken er grappen over. Middeleeuwse muziek van de Bossche Stadspijpers en fluitiste Wendy Wouters luistert de ontmoeting op. Samen met diverse in middeleeuwse kledij gestoken figuranten belooft het een sfeervolle en verrassende ontmoeting te worden, waaraan ook Focolare een belangrijk aandeel levert. Niet alleen vanwege allerlei facilitaire voorzieningen, zoals catering, maar ook met de uitdrukkelijke wens om ‘gastheer’ voor de Heusdense bevolking te mogen zijn.

Speciale expositie

‘In de Periferie van Jeroen Bosch’ is een initiatief van de Stichting Honsoirde, waarbij kunstenaars zijn uitgedaagd om een werk te maken dat is geïnspireerd op Jeroen Bosch. Een deskundige jury heeft bepaald welke van de circa 50 ingezonden werken in aanmerking komen voor de bijzondere expositie, in het kader van het Jeroen Bosch 500-jaar. Aan burgemeester Hamming de eer om op 18 september deze expositie officieel te openen. Daarna is de expositie nog 5 weken iedere zondag in de toren van de abdij te bezoeken. Alle ingeleverde kunstwerken, ook die niet voor de expositie geselecteerd zijn, worden online ‘tentoongesteld’ op de website van Honsoirde.

Luisteren naar verhalen

‘Jeroen Bosch haalt verhaal’ is een initiatief van HalloHeusden.nl, die mensen uitnodigde om een verhaal te schrijven dat op Jeroen Bosch is geïnspireerd. En met succes, er zijn ‘pareltjes van verhalen’ ingeleverd. In de kapel van Mariënkroon worden na de prijsuitreiking in enkele sessies de drie winnende verhalen door verteller Ludo Baeten voorgelezen, afgewisseld met middeleeuwse muziek van de Bossche Stadspijpers en fluitiste Wendy Wouters. De winnende verhalen worden ook op halloheusden.nl gepubliceerd.

Van deze grote Heusdense Bosch-manifestatie verschijnt er een speciale catalogus met daarin de kunstwerken die geselecteerd zijn voor de expositie, aangevuld met de winnende verhalen. De catalogus (on demand) is voor € 10,- te bestellen bij de Stichting Honsoirde.

2-9-2016 (c) tekst van de redactie, afb. kunstwerken en affiche Stichting Honsoirde

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee