01 juli 2016 |
0
0

“Maak meer contact met vluchtelingen”

“Maak meer contact met vluchtelingen”

Als het aan de kinderen van groep 7 van de Scala-basisscholen in onze gemeente ligt, dan zou de opvang van vluchtelingen geen probleem hoeven te zijn. Dat is de globale uitkomst van het jeugdcongres in abdij Mariënkroon dat woensdag 6 juli over dit onderwerp gehouden werd. Maar liefst 168 leerlingen namen er aan deel en kwamen met verrassende, originele en simpele oplossingen, die ze dinsdag 12 juli om 19.30 uur, voorafgaand aan de raadsvergadering, presenteren.

Gesteund door een brief met wijze woorden van prinses Laurentien van de Missing Chapter Foundation en commissaris Van den Donk van de provincie Noord-Brabant gingen ze woensdagochtend ijverig aan de slag met het bedenken van oplossingen en tips voor de burgemeester, de vluchteling en de Heusdense burger. Voor deze speciale gelegenheid met een badge op, volgens leerkracht Ineke Arens van basisschool De Vijfhoeven om te voorkomen dat het alleen een gezellig onderonsje met klasgenootjes zou worden, maar tot een discussie met leerlingen van andere basisscholen zou leiden. En dat werd het ook. Opmerkelijk ook hoe goed deze overwegend 10-jarigen zich in kunnen leven in de wereld van vluchtelingen. Problemen omschreven ze als: Bang dat je naar je land terug moet, dat je door Nederlanders niet begrepen wordt, om wat je doen moet als je geen geld en geen werk hebt, om niet begrepen en buitengesloten te worden, om niemand te hebben die met je om wil gaan en bang ook omdat je anders bent en niet weet of je wel naar school kunt gaan.

Oplossingen

De tekst ‘Behandel de ander zoals jezelf ook behandeld wilt worden’ hing duidelijk zichtbaar in de tent op het abdijterrein, waaruit bij tijd en wijle een kakofonie van kinderstemmen klonk. Vol enthousiasme sloegen de kinderen na het denkwerk en een buiten-speelpauze aan het knutselen en schreven hun oplossingen voor aanpak van het vluchtelingenprobleem op notitiebriefjes, die ze vervolgens op de drie pilaren plakten, respectievelijk bedoeld voor de burgemeester, de vluchteling en de Heusdense burger. Zo kreeg burgemeester Hamming onder ander het volgende advies: ‘Doe je best, want dat hebben wij ook gedaan’. De vluchteling werd aangeraden: ‘Wees blij’ en de Heusdense burger: ‘Maak meer contact met vluchtelingen’.

Het idee voor het houden van dit jeugdcongres komt uit de koker van Scala, het overkoepelend schoolbestuur van de Heusdense basisscholen. Een uitstekend initiatief, dat met medewerking van de gemeente en zeker ook Focolare op een creatieve manier was uitgewerkt. Gezien het enthousiasme, de inzet en het aantal waardevolle ideeën van de deelnemers gloort er hoop op een oplossing voor een nijpend menselijk probleem. Wie meer wil weten over hoe deze tieners denken over de aanpak er van, is van harte welkom op 12 juli om 19.30 uur op het gemeentehuis in Vlijmen.

6-7-2016 (c) tekst Rieky Schalken, foto’s Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee