01 april 2016 |
0
0

“U heeft het verschil gemaakt in onze gemeente”

“U heeft het verschil gemaakt in onze gemeente”

Buiten de Voorste Venne was het aan de vooravond van Koningsdag kil en koud, binnen heerste een warme en gezellige sfeer. Twaalf lintjes in Heusden had burgemeester Hammink gedurende de dag uitgereikt. ’s Avonds werden de 12 nieuw onderscheiden vrijwilligers, samen met de 7 uit het afgelopen jaar, in het bijzijn van de velen die hen in de afgelopen jaren voorgingen, in het zonnetje gezet. Allen zijn benoemd in de Orde van Oranje Nassau, omdat zij zich zonder eigen belang of financieel gewin hebben ingezet voor de lokale samenleving.

De kabinetschef van de gemeente Heusden, Frank Horvers, heette met een hartverwarmende inleiding op een koude dag alle gedecoreerden welkom, en dan met name de 19 gedecoreerden, vijf dames en 14 heren, uit het afgelopen jaar. De vrolijke klanken op deze avond verzorgde Harmonie De Eendracht uit Heusden, onder leiding van dirigent Ad van Beek, met marsmuziek Viterbo, muziek uit de musical Miss Saigon, een Richmond-koraal en een eerbetoon aan Amy Winehouse.

Burgemeester Hamming zei een samenleving zonder vrijwilligers “niks waard” te vinden en het bijzonder te vinden om hen te eren en helemaal op de kleinschalige wijze waarvoor Heusden gekozen heeft, waarbij hij de link naar de opvang van vluchtelingen legde. “Doeners met een droom zijn de vaandeldragers van onze gemeente. In de praktijk blijkt dat kleinschaligheid heel effectief kan zijn. Dat bleek vanochtend ook bij de uitreiking bij de mensen thuis, waarbij we veel vrijwilligers hebben kunnen verrassen, met de emotie die er bij hoort.” Refererend aan de buitentemperatuur, zei hij: “Laten we hopen dat we elkaar al de warmte blijven geven die er bij hoort. U heeft het verschil gemaakt in onze gemeente.” Heel bijzonder noemde Hamming ook de aanwezigheid van de bijna 103-jarige mevrouw Bunder die op haar 91ste een koninklijke onderscheiding kreeg en als een voorbeeld gezien kan worden voor inzet en vitaliteit.

Gedecoreerden

Uit handen van de burgemeester kregen de volgende personen een koninklijke onderscheiding:

Sjaantje van der Stelt-Nieuwkoop uit Heusden behartigt de belangen van hen die niet (meer) voor zichzelf kunnen opkomen en is een zeer betrokken lid van de Protestante Kerk Nederland, waar zij meewerkt aan de instandhouding en zo mogelijk uitbreiding van de kerkelijke gemeente in Heusden.

Theo van der Wiel uit Oudheusden staat naast zijn drukke baan als vrachtwagenchauffeur direct klaar voor mensen die een beroep doen op zijn kennis van populaire muziek en audiotechniek. “Het is een grote spontane man, die het liefst bezig is als deejay om sfeer in bijeenkomsten, avonden en evenementen te brengen.” Hij zet zich ook heel graag in voor goede doelen en de intocht van Sinterklaas in de vesting.

Voor Jo van Weert-Walters uit Haarsteeg is handwerken haar grote hobby. Ongeveer 28 jaar geleden zette ze voor het Rode Kruis een handwerkgroep op, die sindsdien floreert. De handwerkgroep wil eenzame mensen uit hun dagelijkse omgeving halen en een gezellige middag met elkaar in het buurthuis aanbieden.

Fons van Aart uit Vlijmen is de vader van wethouder Hanne van Aart, die velen kennen uit zijn inzet en activiteiten voor de volleybalsport. Maar ook als vrijwilliger op kerkelijk gebied, die op verzoek van het Bisdom ‘s-Hertogenbosch bestuurlijke verantwoordelijkheid op zich genomen heeft bij de parochie van de St. Jan.

Het echtpaar Cees en Riet Verschure-Robben uit Haarsteeg zijn een begrip in de (mantel)zorg. Ondanks hun gevorderde leeftijd (78 en 80 jaar) staan ze altijd klaar voor hun medemens. Beiden zijn vrijwilligers bij de diverse activiteiten van het woonzorgcentrum St. Janshof in Vlijmen. Daarnaast helpen ze ook mensen persoonlijk. Naast de enorme betrokkenheid bij de St. Janshof en de bewoners zijn ze ook hun leven lang betrokken bij de parochie en al vele jaren actief bij de KBO (in buurthuis De Haarstek).

Frits Hekman uit Vlijmen is een actieve vrijwilliger, die zich inzet voor de Protestante Gemeente Vlijmen-Hedikhuizen, de Samen op Weg gemeente Rosmalen-Berlicum, activiteitenbegeleiding St. Janshof in Vlijmen, de VVD, Scouting (Maurice Flacard) en het Nederlandse Rode Kruis. Daarnaast collecteert hij voor het KWF en Amnesty International.

Antoon van Dal uit Drunen heeft in grafische industrie gewerkt, maar zich door zijn handicap (doofheid) niet laten beperken. Diverse verenigingen en particulieren konden steeds een beroep doen op zijn vakmanschap. Zijn betrokkenheid en werkzaamheden voor de ‘dovenwereld’ blijft hij onverminderd en met veel enthousiasme voortzetten.

Jan van Doremalen uit Drunen is actief (geweest) bij Turnvereniging SHJ, voetbalvereniging FC Drunen en woonzorgcentrum De Zandley

Bert Oome uit Drunen maakte 25 jaar geleden als ervaren voetbaltrainer de overstap naar het trainen en leiden van een nieuw opgericht voetbalteam voor mensen met een verstandelijke beperking. Een overstap waar hij nooit spijt van heeft gehad en waarvan hij nog iedere week geniet. ‘Ome Bert’ staat altijd klaar voor ‘zijn jongens en meisjes’ én voor hun ouders en verzorgers.

Diny Schoenmakers-Smits staat in Elshout bekend als een bescheiden vrouw die heel veel werkzaamheden op de achtergrond verricht voor bijvoorbeeld de Maria-processie en het schoonhouden van de kapel.

Jan van Oijen uit Elshout is een inwoner die zich op meerdere vlakken voor de samenleving inzet of heeft ingezet; kerkelijk, sportief, maar ook voor de oudere medemens staat hij klaar. Er kan altijd een beroep op hem worden gedaan.

Aandacht was er ook voor die andere 7 eerder in dit jaar gedecoreerde vrijwilligers: Jan van Veldhoven, Bart Verhoeven, Hans van de Weijenberg, Ada Huis in ’t Veld-Ganzeboom, Bertus van Hulten, Peter van Drunen en Frederik Hilwig.

“Een mooi rijtje waar we trots op mogen zijn”, zei burgemeester Hamming. “Heel waardevol voor de gemeente en hopelijk een inspiratiebron voor nieuwe generaties”, waarna zeer toepasselijk, onder de klanken van De Eendracht het Wilhelmus gezongen werd en met een toost deze feestelijke bijeenkomst afgesloten werd.

26-4-2016 (c) tekst Rieky Schalken, foto’s Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee