01 oktober 2015 |
0
0

“Fantastische plaats voor Fanfari Bombari”

“Fantastische plaats voor Fanfari Bombari”

De kasteeltuin in Heusden leent zich uitstekend voor het opvoeren van een openluchtspel. Dat gaat er dus ook komen. Zaterdag 10 oktober werd er getest of deze accommodatie geschikt is als oefenterrein voor een groots opgezet gebeuren, dat dient als slotmanifestatie van het Jeroen Boschjaar in ’s-Hertogenbosch.

Op de omringende dijk van de kasteeltuin in Heusden komen luid toeterend twee muziekgezelschappen elkaar tegemoet. De proefpersonen zijn gerekruteerd uit het ledenbestand van harmonie St. Cecilia uit Haarsteeg. Het tafereel dat zich ontrolt, doet denken aan een fragment uit de film Fanfare, van Bert Haanstra. Zo is het ook bedoeld, want schrijver, componist en regisseur willen zich inleven in een groot spektakelstuk dat op verschillende locaties moet plaatsvinden. Hier werden akoestische tests uitgevoerd naar de verstaanbaarheid van de acteurs en de klank van de te vormen orkesten. De auteur, de componist en de man van het decor waren het er over eens: ‘Dit is een fantastische plaats voor onze voorstelling’ Volgens regisseur Tet van der Donk voldeed het terrein van de kasteeltuin in alle opzichten om hier een omvangrijk openluchtspel op los te laten.

Gerard van Maasakker

Wat gaat er straks gebeuren? Kort samengevat komt het verhaal dat de naam Fanfari Bombari draagt hierop neer: Twee rivaliserende muziekverenigingen uit dezelfde plaats maken zich op voor een groot dorpsfestijn. Er worden geheime afspraken gemaakt over de beste manier om zich te manifesteren. Maar wederzijds lekken de plannen uit. Niet zo verwonderlijk, want Marieke en Gillis, respectievelijk lid van de fanfare en de harmonie hebben een ‘geheime’ relatie. En om de situatie nog gecompliceerder te maken: beide moeders zijn lid van het plaatselijk koor. Het gebeuren dreigt danig uit de hand te lopen. Gelukkig wordt er een oplossing gevonden. Niemand minder dan de Brabantse zanger Gerard van Maasakker gaat er zich mee bemoeien. Hij maakt er een geweldig gezamenlijk optreden van met orkest, koor en solisten. Daarin speelt deze troubadour zelf een grote rol. Uitgebreide informatie is te vinden op de website Fanfari Bombari.nl.

undefinedundefined

Plaatselijke muziekverenigingen

Voor de uitvoering in Heusden hebben alle muziekverenigingen en koren een uitnodiging ontvangen om hun medewerking te verlenen. Er zijn een aantal repetities gepland en naast Heusden wordt het stuk uitgevoerd in Haaren, Sint Michielsgestel en Vught. Ook hier wordt een beroep gedaan op plaatselijke muziekverenigingen en koren. De eindvoorstelling vindt plaats in ’s-Hertogenbosch, de bakermat van Jeroen Bosch, waar al het muzikale talent zich gezamenlijk inzet om het Jeroen Boschjaar op feestelijke wijze af te sluiten.

11-10-2015 tekst André van der Heijden; foto’s Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee