01 juli 2014 |
0
0

De vergeten ordner (4)

De vergeten ordner 4

Ieder kiekje heeft zijn eigen verhaal. Dat geldt ook voor de foto’s in een vergeten en door niemand gewilde ordner. Er staan kiekjes in uit een ver verleden. Hoe ver? Waar zijn ze gemaakt en vooral wie staan er op deze foto’s?

De ordner, gered van de oud-papiercontainer, bevat mooie groepsportretten, waarvan slechts enkele gemaakt zijn door beroepsfotografen. Waarschijnlijk zijn alle kiekjes geschoten in Drunen en/of Elshout. Dat is het enige wat bekend is. Wie zijn deze veelal in groepjes geportretteerde mensen en waarom werden ze op de gevoelige plaat vastgelegd? Gaat het om een jubileum, familie- of kerkelijk feest, bedrijfsuitstapje of zomaar, als een herinnering? In een serie van steeds drie of vier foto’s, in Anno Heusden, worden deze foto’s op de website geplaatst.

Misschien herkent iemand iets van de entourage, bepaalde mensen of huizen op de foto’s en wil ons dit laten weten zodat we het plaatje van ‘De vergeten ordner’, zo compleet mogelijk kunnen maken, want ieder kiekje heeft zijn eigen verhaal.

anno-h-drunen-10.jpg

Deze foto is een traditioneel familieportret. De leeftijden van de familieleden zijn moeilijk in te schatten. Ook bij welke gelegenheid de foto gemaakt is. Het zou zomaar een gezin kunnen zijn dat voor de zilveren bruiloft naar de fotograaf is gegaan. Twee grotere dochters en zoon en het zogenaamde nakomertje (noakomerke). Natuurlijk ook het hondje, waarschijnlijk een jonkie van een van de waakhonden, mocht op de foto. De fotograaf heeft serieus nagedacht over de opstelling. De heren strak in het pak, compleet met het zakhorloge. Vaak was dat het traditionele cadeau bij de zogenaamde tweede- of grote communie. Het zakhorloge was door een zware ketting vastgezet aan het colbert. De moeder en rechtse dochter (de oudste?) zijn gekleed in stemmig zwart en de jongste met pijpenkrullen en rijglaarsjes in feestelijk wit. Ze zou ook maar zo haar eerste communie gedaan kunnen hebben. Buiten het kruisje dragen de vrouwen geen sieraden. Glanzende schoenen, behalve bij vader, want die heeft zo te zien zijn sloffen aan.

anno-h-drunen-11.jpg

Op deze foto een groep jonge mannen bij een kleedhok aan de Pleunewiel, daar waar vroeger eens het zwembad was en nadat dit wiel gedempt was, later de gebouwen van Lips en Alcoa voor in de plaats kwamen. Allemaal in het nette pak, strikjes en stropdassen keurig verdeeld. Voorjaar of zomer zal het geweest zijn, gezien de zomerse hoeden, bij de meest linkse man onder zijn arm weggemoffeld en tussen de voeten van de 2e en 3e van rechts. Een van de oudste heren, die met snor, rookt een sigaar en de jongeren poseren quasi nonchalant met een sigaret in de hand. Wie waren het en waarom poseerden ze juist daar?

anno-h-drunen-12.jpg

Tenslotte een heldhaftig groepje. Deze opname moet in de loop van of op het einde van de 2e Wereldoorlog zijn gemaakt, want het Nederlands leger had in het begin tijdens de inval in mei 1940 nog geen mitrailleurs. Zijn het leden van een ondergrondse of verzetsgroep of is het een zogenaamde ‘knokploeg? De uniformen zijn een samenraapsel. Die van de knielende man en degene die achteraan staat lijken wel afkomstig te zijn uit de wereldoorlog van ’14-’18. De helmen zijn weer moderner. En wat doet die vrouw daar, uitgerust net als haar buurman met een zwaar Garantgeweer? Overigens houdt hij ook nog een veldhak paraat. Najaar of winter was het gezien de omgeslagen bontlaarzen van de dame. De foto zou zomaar gemaakt kunnen zijn op een van de spoorbruggen tussen Drunen en Waalwijk.

Dit is een bijdrage in de serie Anno Heusden

(c) 27-7-2014 Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee