01 mei 2014 |
0
0

De vergeten ordner 3

anno-h-drunen-0

Ieder kiekje heeft zijn eigen verhaal. Dat geldt ook voor de foto’s in een vergeten en door niemand gewilde ordner. Er staan kiekjes in uit een ver verleden. Hoe ver? Waar zijn ze gemaakt en vooral wie staan er op deze foto’s?

De man die in het middelpunt van het groepje reizigers staat moet Max Lips zijn. De foto is gemaakt op een perron van een station en waarschijnlijk behoort dit perron tot het voormalig station Drunen-Elshout. Twee al wat oudere heren begeleiden 7 dames, waarvan een qua leeftijd beduidend ouder is dan de rest en dat is vooral te zien aan haar donkere kleding. Opvallend bij de dames zijn de hoedjes en de schoenen met enkelbandjes, wat kennelijk mode was in die tijd. Het zal wel om een feestelijke gebeurtenis gaan, gezien de corsages. Vier personen staan met een brief (reisbiljet?) in hun hand. Wie zijn deze mensen, waar gingen ze naar toe of kwamen ze vandaan en waarom? Typisch is ook de bagage. De doos lijkt zo uit het bagagedepot te zijn gehaald of er voor bestemd te zijn, gezien de vrachtbrief aan de zijkant. Verder valt de jongen op in het matrozenpakje, die zijdelings van het groepje staat.

anno-h-drunen-7

Veel overeenkomstige trekken hebben de mannen en vrouwen op de foto niet, dus is het waarschijnlijk geen familieportret. Het enige wat zou kunnen wijzen op een onderlinge familieband is de vertrouwelijke arm van de meest linkse vrouw die op de schouder van de zittende oudere vrouw ligt. Het zou haar moeder of een ander familielid kunnen zijn. Het pand waar ze voor staan is vanwege ontbrekende gordijnen en het schilderwerk op de gangmuur waarschijnlijk niet hun huis, maar een werkplaats of iets degelijks. Rechts staan een paar zinken emmers en links een gevulde juten zak. De kleding van de mannen is een allegaartje, met versleten en kapotte sloven, Bij de rechts staande man hangen de flarden er bij en het tuniek van de rechtse is ronduit smerig en kapot. En kijk eens naar zijn mouwen! Twee mannen dragen oude militaire petten. Misschien zijn het schoenmakers, misschien ook niet. De schorten van de rechtse dames zijn niet kreukvrij en verder valt op dat ze klompen dragen. Alleen de schort van de links op foto staande vrouw is wat netter, maar dat kan te maken hebben met haar werk. Niemand draagt sieraden of ringen, alleen de oudste heeft een medaille om zijn nek hangen en waarschijnlijk is dat een zogenaamde scapuliermedaille.

anno-h-drunen-8

Op deze foto staat een grote groep van ongeveer 40 jonge kinderen. Allemaal meisjes op de helling van een duinpan, op een zonnige dag. Het is moeilijk te zien, maar hier en daar zitten enkele volwassen vrouwen verscholen tussen de kinderen. De enigszins rechts apart staande vrouw van de groep meisjes met begeleidsters is in typisch Brabantse kledij gehuld, inclusief Brabantse poffer. Gezien de kleding van de meisjes zijn het zeker geen communicantjes. Waarschijnlijk gaat het om een dagje uit van een paar klassen van de bewaar- of lagere school naar de Drunense Duinen.

anno-h-drunen-9

Dit is een bijdrage in de serie Anno Heusden

Reacties: info@halloheusden.nl

Mei 2014 ©, tekst Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee