01 maart 2014 |
0
0

HalloHeusden Stem: VVD

Thom1

In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart aanstaande interviewt HalloHeusden alle lijsttrekkers van de politieke partijen die in de gemeente Heusden meedoen met deze verkiezingen. Iedere aflevering geven wij u een beeld over het wel en wee van een partij en benoemen de belangrijkste speerpunten. Maar net zo belangrijk vinden wij het om u een beeld te geven van de persoon achter de partij. Waarom is hij of zij de politiek ingegaan en wat zijn zijn of haar drijfveren. In deze aflevering komt Thom Blankers aan het woord, hij is de lijsttrekker van de VVD.

 

Wie ben je?

“Ik ben Thom Blankers, zevenentwintig jaar, geboren en getogen in Nieuwkuijk. Op dit moment ben ik bijna afgestudeerd, ik studeer bestuurskunde in Den Bosch. Ook heb ik me verdiept in politicologie in Enschede. Daarbij, en vooruitlopend op mijn afstuderen, werk ik bij een adviesbureau. Ik ben al mijn hele leven actief bij de voetbalvereniging en zit daar nu in het bestuur. Daarbij ben ik, met een aantal anderen, organisator van de ‘Kuijkse Stratenloop’ en af en toe schrijf ik voor weekblad De Scherper.”

 

Hoe ben je in de politiek gekomen?
“Ik ben altijd al zeer betrokken geweest, vandaar al die activiteiten. In mijn studie Bestuurskunde gaat het veel over de Overheid en als je dan ook nog Politicologie krijgt… Ik denk dat het een vanzelfsprekende stap is. De afgelopen jaren heb ik ervaring opgedaan als fractieondersteuner.”

 

Waarom de VVD?
“Ik kom uit een ondernemersfamilie, dus misschien dat dat een rol speelt. In ieder geval had ik altijd al het beste gevoel bij die partij. Voor een studieopdracht ben ik op bezoek geweest bij alle Heusdense partijen. Toen werd dat gevoel bevestigd. De VVD gaat ervan uit dat mensen het zelf moeten maken. Dat de creativiteit en de inzet van burgers het belangrijkste zijn voor de samenleving. Dat betekent niet te veel overheid en dat je veel vrijheid hebt. Dat houdt ook in dat je je eigen problemen zoveel mogelijk moet oplossen, maar als je echt een duwtje nodig hebt zijn we graag bereid die te geven.”

 

Wat zijn de twee belangrijkste speerpunten van de VVD?
“De financiën moeten op orde. Wat bijna niemand weet is dat de schuld per inwoner in Heusden een van de hoogste is in Nederland. Daar staan wel heel veel grondposities tegenover, maar die zijn niet meer de melkkoe die het vroeger was. We hebben in Heusden te veel grote projecten tegelijk aangepakt, misschien gedacht dat we een grote gemeente als Amsterdam zijn. Die projecten lopen nu, maar je moet dan wel zorgen dat de financiering rond is voor je een volgende stap zet. Daar willen we een stevige vinger aan de pols houden.”

Thom2

“Een ander speerpunt is communicatie met de burger. Ik zal een voorbeeld geven. In de vesting is er al jaren een parkeerprobleem. Vanuit de bewoners en ondernemers in de vesting is er een mogelijke oplossing aangedragen. Dat is natuurlijk een heel goede ontwikkeling. Met de gemeente zijn afspraken gemaakt, waaronder een evaluatiemoment. Maar toen het zover was heeft de gemeente zonder overleg die evaluatie geschrapt. Dat kan echt niet! Wij gaan ons inzetten om hierin een cultuuromslag te bewerkstelligen.”

 

Jullie hebben een alternatief plan voor het centrum van Vlijmen, om dat alleen een opknapbeurt te geven. Waarom?
“Dat is een van die projecten waar de financiële kant goed in de gaten moet worden gehouden. Op dit moment zit de gemeente in een traject met Heijmans om een nieuw plan van de grond te krijgen. Echter zitten daar nog wat haken en ogen aan. Zo loopt er een procedure bij de Raad van State en de benodigde bezettingsgraad is ook nog niet bereikt. Kijk, dat er iets moet gebeuren met het centrum is duidelijk. Wij willen, als het huidige plan het niet haalt, het Plein een stevige opknapbeurt geven en ondernemers stimuleren te investeren. Dat hebben ze de afgelopen decennia niet gedaan, omdat er al zo lang sprake is van een nieuw centrum. Heeft Vlijmen echt zoveel winkelruimte nodig? En een ondergrondse parkeerplaats? De detailhandel is flink aan het veranderen, in veel winkelcentra is leegstand. Dat wil je toch niet.”

 

Het gaat alleen over beton en geld, ik mis in jullie verhaal de zorg. Is dat niet belangrijk?
“Ik ben blij dat je dat vraagt. In de debatten heeft zorg nauwelijks een rol gespeeld, terwijl het eigenlijk het belangrijkste onderwerp zou moeten zijn. Het huidige zorgsysteem is een moloch; te veel instanties die niet goed met elkaar communiceren en samenwerken. Op gemeenteniveau is dit veel beter te regelen. Heusden werkt samen met zeven andere gemeenten, zeg maar regio Tilburg, om zich hier op voor te bereiden. Dat is een goede schaal, je moet je kennis bundelen maar niet in een te groot verband.”

 

16-3-2014 © tekst Bram van de Wiel, foto’s Marjan de Bonth

 

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee