01 maart 2014 |
0
0

HalloHeusden Stem: PvdA

margot-mulder-15

In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart aanstaande interviewt HalloHeusden alle lijsttrekkers van de politieke partijen die in de gemeente Heusden meedoen met deze verkiezingen. Iedere aflevering geven wij u een beeld over het wel en wee van een partij en benoemen de belangrijkste speerpunten. Maar net zo belangrijk vinden wij het om u een beeld te geven van de persoon achter de partij. Waarom is hij of zij de politiek ingegaan en wat zijn zijn of haar drijfveren. Vandaag spreken we Margo Mulder, lijsttrekker van de PvdA.

 

Wie bent u?
“Ik kom oorspronkelijk uit Hendrik Ido Ambacht, maar ben in Eindhoven gaan studeren. Na mijn studie ben ik daar blijven hangen en ben uiteindelijk gaan samenwonen in Oudheusden omdat ik een baan als klinisch psycholoog kreeg aangeboden in het ziekenhuis in Waalwijk; toen vond ik dat een mooie fietsafstand. In 2001 ben ik verhuisd naar Vlijmen en daar woon ik nog steeds.”

“Ik heb geen Heusdense achtergrond, maar het gaat om mensen en dat is in iedere gemeente hetzelfde. Het is ontzettend leuk om te leren hoe het de politiek in een gemeente werkt en ik heb ondertussen ook veel mensen leren kennen. Wat ik in Heusden heel mooi vind is dat de verschillende kernen echt hun eigen karakter hebben.”

 

Hoe bent u in de politiek terechtgekomen?
“Ik ben altijd al erg maatschappelijk betrokken geweest en heb me in Eindhoven destijds ook aangesloten bij de jongerenpartij. Toen ik naar de gemeente Heusden verhuisde, wilde ik mijn politieke ambities voortzetten. Als overtuiging sloot ik me in 2002 aan bij de PvdA. Eerst zat ik in het afdelingsbestuur. Dat was toen een samenspan tussen D66 en PvdA. Van 2006 – 2010 ben ik raadslid geweest. In 2010 ben ik wethouder financiën geworden.”

 

Waarom PvdA en hoe onderscheidt PvdA zich ten opzichte van andere partijen?
“De PvdA staat voor een eerlijke verdeling van kennis, macht en geld. Je kunt niet een volkomen gelijkheid scheppen, maar wel een eerlijk speelveld. De sociaal democratische principes van de PvdA spreken mij aan. Daarnaast wilde ik me graag aansluiten bij een partij waar veel discussies worden gevoerd, maar die ook werkelijk invloed heeft. Ik wil lid zijn van een partij waar je bij wijze van spreke een olietanker kan keren, in plaats van dat er alleen maar over principes wordt gesproken.”

 

Wat zijn de twee belangrijkste speerpunten van PvdA?
“Voor de PvdA zijn dat zorg en werk. Werk in zijn algemeenheid, want er gebeurt zo veel. Hoewel het met de economie steeds beter gaat, is het schrikbarend hoeveel mensen nog in de bijstand terechtkomen. Werk is zo belangrijk in het leven van mensen. Door te werken, maak je deel uit van de maatschappij. De PvdA maakt zich hard voor werk, door bijvoorbeeld in samenwerking met bedrijven werk te creëren waar het maar kan. Maar ook door stimuleringsmaatregelen. Het arbeidsmarktbeleid is een sociaal economisch beleid. Wij kunnen niet zonder bedrijven. Daarom moeten we ons inzetten om het voor bedrijven aantrekkelijk te houden in de gemeente Heusden te blijven, maar ook te komen. Een hele lange tijd is er sprake geweest van krapte en liepen de werkloosheidcijfers op. Gelukkig keert het tij iets en zien bedrijven ook dat ze arbeidskrachten te kort komen.”

 margot-mulder-2

“Bij jongeren zie je nu ontstaan dat zij moeite hebben om op de arbeidsmarkt te komen. Dit komt door het gebrek aan ervaring. Daarom willen wij zo veel mogelijk werkervaringsplekken ontwikkelen. Voor jongeren zijn er gelukkig ook veel arbeidsmarktbeurzen waar ze met bedrijven in contact komen. Voor ouderen willen we het mogelijk maken dat zij rechtstreeks in contact komen met werkgevers, want solliciteren is voor hen niet de beste optie. De meerwaarde van ouderen blijkt dan juist uit het persoonlijk contact. Ook voor mensen met een arbeidshandicap is een ontmoeting met een (toekomstige) werkgever de beste optie. Daarnaast moeten er voor deze mensen ook goede arbeidsplaatsen gecreëerd worden.”

 

“Wat betreft de zorg, de lokale overheid is er een keer eerder in geslaagd om decentralisatie goed door te voeren, namelijk bij Wet Werk en Bijstand. Nu wordt de zorg binnenkort dus op gemeentelijk niveau georganiseerd. Wat goed is omdat gemeenten dichter bij de burger staan. Ik wil me dan ook uitspreken door te zeggen dat bij afweging van middelen en prioriteiten, de zorg voorop moet staan. Je kunt je geen ongelukken veroorloven. Zorg moet dicht bij de wijk, dicht bij de mensen en in teams worden geregeld ofwel je kunt maatwerk bieden. Zorg blijft ingewikkeld, er zijn zo veel zorgvragen. Jeugdzorg is wat de PvdA betreft ook een absolute prioriteit. Er is minder geld waardoor je niet alle zorg kunt krijgen. De vraag is soms of hiervoor subsidie moet worden geven of dat er zelf meebetaald moet worden. Niet alles is meer mogelijk. Die boodschap moet je ook geven.”

 

De PvdA heeft verschillende jonge mensen op de lijst staan, waaronder een 17 jarige Koerdische vluchtelinge. De leeftijd voor actief kiesrecht is 18 jaar. Mag dit dan?
“Ze mag op de lijst, maar ze mag pas op haar 18e in de raad zitten. Je mag wel fractieondersteuner zijn. Dan zit je wel in commissie, maar je mag niet in de raad. Als je vindt dat zij goede standpunten heeft, dan kan je op Sham Ahmed stemmen om de fractie te ondersteunen. De PvdA heeft destijds initiatief genomen om een jongerendebat te organiseren. Het d’Oultremontcollege deed mee en een dag lang werden raadsvergaderingen nagespeeld en werd een wethouder als coach aangewezen. Sham heeft op die dag contact gelegd met Ronald Heesbeen en is zo bij ons terechtgekomen.”

 

Hoe ziet de PvdA de samenwerking met andere partijen?
“De kiezer beslist. Mijn ervaring is dat dingen er anders uit komen te zien dan je eerst bedenkt. Zorg en werk staan voor ons voorop en hierbij willen we aansluiting vinden. We gaan uit van onze eigen prioriteiten.”

 

14-3-2014 © tekst Joëlle van den Heuvel, foto’s Ad van Kessel

 

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee