01 maart 2014 |
0
0

HalloHeusden Stem: Gemeentebelangen Heusden

kigp6876

In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart aanstaande interviewt HalloHeusden alle lijsttrekkers van de politieke partijen die in de gemeente Heusden meedoen met deze verkiezingen. Iedere aflevering geven wij u een beeld over het wel en wee van een partij en benoemen de belangrijkste speerpunten. Maar net zo belangrijk vinden wij het om u een beeld te geven van de persoon achter de partij. Waarom is hij of zij de politiek ingegaan en wat zijn zijn of haar drijfveren. In de laatste aflevering, Caspar van den Brandt, lijsttrekker van Gemeentebelangen Heusden.

 

Wie bent u?
“Mijn naam is Caspar van den Brandt, ik kom oorspronkelijk uit Haarsteeg. Mijn vrouw is een Elshoutse en zodoende zijn we daar gaan wonen. Door in Elshout actief te worden, ik heb bijvoorbeeld een bestuursfunctie bij gemeenschapshuis ‘t Rad, ben ik snel in de gemeenschap opgenomen. Wij hebben twee zonen, maar die zijn beiden het huis uit. Ik ben mijn carrière begonnen als verpleegkundige, daar heb ik jarenlang met veel plezier op verschillende afdelingen gewerkt en in 1990 ben ik op de ambulance terechtgekomen. Daar heb ik 10 jaar lang een geweldige tijd gehad. Vanaf 2000 ben ik, in verschillende functies, manager bij de ambulancedienst. Iets wat voor iedereen belangrijk is, daar haal ik veel voldoening uit.”

 

Hoe bent u in de politiek gekomen?
“Adrie van Hoven heeft mij in 1992 gepolst. Ik heb toen een aantal partijvergaderingen bijgewoond. In 1994 ben ik, met voorkeursstemmen, in de raad gekomen van, toen nog, de gemeente Drunen. Sindsdien heb onafgebroken in de raad gezeten. Bij de vorige verkiezingen voor het eerst als lijsttrekker de afgelopen periode dus fractievoorzitter.”

 

Waarom Gemeentebelangen?
“Gemeentebelangen heeft zich bewezen als een stabiele partij. Het gaat bij ons om integriteit, betrouwbaarheid en deskundigheid. Daarom ben ik ook trots dat ik als lijsttrekker ben gekozen. Blijkbaar zien mijn partijgenoten die eigenschappen ook bij mij. We hebben misschien niet de meest flamboyante figuren in de fractie, bij ons gaat inhoud duidelijk boven de vorm.”

 

Noem twee speerpunten?
“Als eerste wil ik de realisatie van een aantal projecten noemen. Vlijmen verdient eindelijk een mooi centrum, die schop moet in de grond. Ook de Voorste Venne moet omgebouwd worden tot een multifunctioneel gebouw met theaterfunctie op Heusdense schaal. Tenslotte wil ik ‘Onder de Bogen’ noemen, we weten nu op welke schaal een nieuwe sporthal moet zijn, laten we daar werk van maken.”

 

“Het tweede speerpunt wat ik wil noemen is eigenlijk iets wat mij zorgen baart. Een aantal grote zorgtaken komt richting de gemeenten. Ik vind dat we vanuit de landelijke overheid nog veel te weinig kader krijgen, er is nog zoveel onduidelijkheid. Wij doen er alles aan maar ik maak me zorgen of we straks kunnen garanderen dat de zorg terechtkomt waar hij echt nodig is. En dat is voor ons essentieel.”

kigp6868

 

Waar de meeste partijen hun beoogde wethouder als lijsttrekker hebben is dat bij jullie niet zo, waarom niet?
“Zoals ik al aangaf heb ik een superbaan. Ik ben dan ook niet beschikbaar als wethouder. Gelukkig is Wim van Engeland wel beschikbaar en we hebben ook nog een tweede kandidaat, mocht dat nodig zijn.”

 

“Ik ben wel de leider van de partij, daarom zie ik de verkiezingen ook als een beoordeling van de manier hoe ik de partij heb vormgegeven de afgelopen periode. Vier jaar geleden hebben we een zetel gewonnen, die willen we nu vasthouden. Mocht dat niet lukken is dat heel jammer. Als we nog verder terugvallen zal ik daar conclusies aan verbinden. Dan zal ik in ieder geval geen fractieleider blijven en bij volgende verkiezingen geen lijsttrekker meer zijn.”

 

Hoe zien jullie de samenwerking met andere partijen?
“Wij sluiten niemand uit. Onze voorkeur gaat uit naar een brede coalitie. Uiteindelijk is het de kiezer die bepaalt wat de mogelijkheden zijn. Niet alle combinaties liggen evenveel voor de hand. Samenwerking met Heusden Transparant lijkt me lastiger. Niet eens hun standpunten, maar de houding die zij aannemen, maken dat zij niet de eerste keus zijn.”

 

“In z’n algemeenheid, zonder daarbij nadrukkelijk één of meerdere partijen te noemen, vind ik dat een partij waar een kandidaat verdacht wordt van ronselen daarmee naar buiten moet treden. Als het bij ons gebeurd was, had ik dat zeker gedaan, daar mag je mij op afrekenen. Dat er nu blijkbaar (minimaal) één partij haar verantwoordelijkheid niet neemt zou ook een belemmering kunnen worden voor samenwerking.”

 

 

17-3-2014 © tekst Bram van de Wiel, foto’s Arnold van Hooff

 

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee