01 maart 2014 |
0
0

HalloHeusden Stem: DMP Heusden

 jjigp6842

In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart aanstaande interviewt HalloHeusden alle lijsttrekkers van de politieke partijen die in de gemeente Heusden meedoen met deze verkiezingen. Iedere aflevering geven wij u een beeld over het wel en wee van een partij en benoemen de belangrijkste speerpunten. Maar net zo belangrijk vinden wij het om u een beeld te geven van de persoon achter de partij. Waarom is hij of zij de politiek ingegaan en wat zijn zijn of haar drijfveren. Vandaag spreken we Kees van Bokhoven, lijsttrekker van DMP Heusden.

 

Wie bent u?
“Ik ben geboren en getogen in Nieuwkuijk. Mijn hele sociale leven speelt zich nog steeds af in Nieuwkuijk. Omdat we, vanwege ons melkveehouderbedrijf, op een hele rustige plek in Vlijmen wonen, zoeken we het actieve leven op in Nieuwkuijk. Tot mijn 35e levensjaar heb ik bij Nieuwkuijk gevoetbald. En nog steeds ben ik erg actief in het verenigingsleven, met name in het kindercarnaval. Vroeger heb ik me ook ingezet voor Jeugdvakantiewerk. Dit heb ik 15 jaar gedaan, waarvan 10 jaar als voorzitter.”

 

Hoe bent u in de politiek terechtgekomen?
“Mijn vader, Jos van Bokhoven, is tot zijn 65e gemeenteraadslid geweest. Toen hij in 1999 stopte, heeft hij mij gevraagd of de politiek niet wat voor mij zou zijn. Daarop antwoordde ik: “zet mij maar op de lijst”. Ik had geen idee wat dat teweeg zou brengen en haalde prompt veel voorkeursstemmen (waarschijnlijk ook fans van mijn vader). Zo rolde ik de politiek in en begon bij HeusdenÉén als raadslid. Ik vond het erg interessant. Zeker ook omdat je veel invloed kunt hebben op bepaalde beleidsvelden. Daarnaast krijg je steeds meer kennis van bepaalde beleidsvelden. Voor mij werd het leuker en leuker en nu ben ik dus lijsstrekker van DMP Heusden.”

 

Waarom DMP Heusden en hoe onderscheidt DMP zich ten opzichte van andere partijen?
“Ik ben in 1999 begonnen bij HeusdenÉén waar ik een leuke tijd heb gehad. Omdat er wat strubbelingen waren en ‘ik me in mijn hemd gezet voelde’ inzake een bepaald dossier, heb ik HeusdenÉén verlaten. Ik ben eerst voor mezelf begonnen in de Raad. Daarna volgde al vrij snel toenaderingen van andere partijen. Met DMP had ik in het verleden al leuke contacten opgedaan. We zijn toen gaan samenwerken. De samenwerking beviel goed en wat me aanspreekt bij DMP Heusden is dat het een gemêleerd gezelschap is. Om die redenen besloot ik met DMP verder te gaan. Voor DMP Heusden kwam ik op de lijst terecht en haalde weer veel voorkeursstemmen.

 

Ik werd voor hen wethouder en ik vervul de portefeuille openbare werken (alles in de openbare ruimte zoals wegen, pleinen, riolering, groenonderhoud, etc.) bestemmingsplannen, afval en sportl. Ook voor het project De Grassen ben ik verantwoordelijk. Ik heb een zeer drukke periode achter de rug door mijn werk als wethouder af te wisselen met mijn werk in de melkveehouderij. In de ochtenden molk ik de koeien, om me na het wassen snel om te kleden en richting het gemeentehuis te gaan. Hectische dagen en jaren waren dat. Ik was ook veel avonden weg van huis. Nu heeft mijn zoon het bedrijf overgenomen en dat scheelt. Soms melk ik de koeien nog, bijvoorbeeld als mijn zoon op stap gaat.”

jjigp6846 

 

Wat zijn de twee belangrijkste speerpunten van DMP Heusden?
“Één van de belangrijkste: transities in de Zorg en Jeugdtaken, voornamelijk als het gaat over de zorg. We hebben onze mond vol van mantelzorg en vinden dat buren en familie voor elkaar moeten kunnen zorgen. Je kunt beter maatwerk leveren als je er dichter op zit. Wat wij zien en hebben gezien, is dat wet- en regelgeving ideeën onmogelijk maakt. Bijvoorbeeld kinderen die voor hun ouders willen zorgen, maar dat door een bepaalde procedure niet kunnen. Dat moet soepeler, vinden wij. Als mensen een idee hebben, moet het niet onmogelijk worden gemaakt. Daarom zoeken we naar oplossingen. Natuurlijk moet je wel oppassen dat mensen hier geen misbruik van maken. Je krijgt als verzorger bijvoorbeeld een vergunning en na 4 jaar gaan we nog een keer kijken of het nog steeds werkt. “

 

“Een ander belangrijk speerpunt vinden wij de verkeersituatie. DMP Heusden strijdt vooral voor een fietsveilige gemeente. Nu zijn er nog wat knelpunten op fietsgebied, bijvoorbeeld voor de schoolgaande jeugd. Er is een aantal ‘uitdagingen’ die we willen aanpakken, Wat lastig is omdat mensen vooral naar hun eigen voordeur kijken. Mensen hebben hun mening en willen het beste voor hun kroost en voor hun leefomgeving. Als je met mensen in gesprek gaat, wordt het anders. Al is het heel lastig om het ieder naar zijn zin te maken. We kijken realistisch naar het totaalplaatje en som moet er ook een compromis worden gesloten. Het college heeft ook veel overleg met omliggende gemeenten om de situaties zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen.”

 

DMP Heusden heeft aan inwoners informatie gevraagd voor het verkiezingsprogramma. Waarom?
“Je ziet dat bewoners en inwoners ver van de politiek afstaan. Daarom hebben we verschillende advertenties geplaatst in lokale dagbladen met de melding dat DMP Heusden bezig was met het verkiezingsprogramma en dat we actief wat wilden doen met zaken die inwoners erg belangrijk vinden. Hierop hebben we veel reacties gehad en een enkeling zelfs uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek. Vorige week hebben we een gesprek gehad met iemand die lid wilde worden van DMP Heusden. Daarnaast hebben we 2 mensen op de lijst staan die zich naar aanleiding van deze advertentie en door onze sfeer en openheid, actief wilden aansluiten. Onze slogan is ook niet voor niets: “Samen doen, Samen sterk.” Hiervoor heb je medestanders nodig. Verschillende keren per jaar organiseren we ook een bijeenkomst en spreken we met mensen uit de samenleving.”

 

Hoe ziet DMP Heusen de samenwerking met andere partijen?
“De afgelopen 4 jaar hebben we goed samengewerkt in de huidige coalitie. Wat ook uniek is, is dat we de 4 jaar netjes hebben uitgezeten. Er heerste een vrij rustig politiek klimaat en dat is bijzonder omdat de laatste 4 jaar moeilijk waren in verband met bezuinigingen, de recessie etc. Van de andere kant was het natuurlijk ook goed dat er een oppositie was. Wat mij betreft is de huidige coalitie prima, maar eerst maar eens rustig de uitslag afwachten; het volk beslist. Natuurlijk hopen we dat we in de coalitie terechtkomen en is het beleid wat we nu hebben ingezet een voorwaarde voor de nieuwe coalitieonderhandelingen. We willen dan onder andere afspraken maken over De Gol, De Poort van Heusden, De Grassen en de transities.”

 

7-3-2014 © tekst Joëlle van den Heuvel, foto’s Arnold van Hooff

 

 

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee