01 maart 2014 |
0
0

HalloHeusden Stem: D66

DSC 0121

In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart aanstaande interviewt HalloHeusden alle lijsttrekkers van de politieke partijen die in de gemeente Heusden meedoen met deze verkiezingen. Iedere aflevering geven wij u een beeld over het wel en wee van een partij en benoemen de belangrijkste speerpunten. Maar net zo belangrijk vinden wij het om u een beeld te geven van de persoon achter de partij. Waarom zijn ze de politiek ingegaan en wat zijn zijn of haar drijfveren. Deze keer spraken we Han Vonk, lijsttrekker van D66.

 

Wie ben u?
“Han Vonk, ik werk bij de belastingdienst. Daar controleer ik of bedrijven aan de gestelde voorwaarden voldoen, maar een flink deel van mijn tijd ben ik bezig voor de vakbond, het NCF. In die rol zet ik mij in voor de arbeidsvoorwaarden binnen de organisatie. Daarbuiten ben ik atletiekscheidsrechter bij DAK. Ik heb altijd al iets willen betekenen voor anderen en heb al mijn hele leven vrijwilligerswerk gedaan, iets wat ik van mijn ouders heb meegekregen.”

 

Hoe bent u in de politiek terecht gekomen?
“De interesse in politiek is er altijd al geweest. Iemand als Jan Terlouw is voor mij een grote inspiratiebron. In 2000 ben ik dus lid geworden van D66. Op een gegeven moment heeft Leo Hulsebos mij enthousiast gemaakt voor de gemeentepolitiek. Vanaf 2009 zijn we ons actief gaan voorbereiden door de raadsvergaderingen te gaan volgen, maar vooral ook door in gesprek te gaan met burgers. Zo ben ik in 2010 in de raad gekomen.”

 

Waarom D66?
“Wat mij in D66 zo aanspreekt is dat er vanuit de mensen naar een situatie wordt gekeken. Wij zitten niet vast aan een doctrine en willen voor elke politieke situatie de beste oplossing zoeken. We kunnen problemen dus uit verschillende invalshoeken bekijken. Dit heeft ook tot gevolg dat er een grote diversiteit is. Daarbij vind ik het een groot voordeel om bij een landelijke partij aangesloten te zijn. Hierdoor kunnen wij gebruik maken van de ruim aanwezige kennis en we hebben ook makkelijk contact met de landelijke fractie.”

DSC 0099

Wat zijn de twee belangrijkste speerpunten?

“We hebben natuurlijk veel meer speerpunten maar als ik er twee moet noemen dan willen we het ‘groene’ karakter van Heusden behouden. Hiermee bedoel ik dat in Heusden leefbaarheid en duurzaamheid een steeds belangrijkere rol moeten spelen in de besluitvorming. Zo willen we de agrarische sector stimuleren om nog duurzamer te worden, Metal Valley als centrum van milieuvriendelijke innovatie en extra aandacht voor de leefbaarheid van kernen als de Vliedberg, Oudheusden en Venne-Oost.”

 

“Het tweede punt waar we serieus werk van willen maken zijn de nieuwe zorgtaken die bij de gemeente terechtkomen. Wij geloven dat er maatwerk moet worden geleverd. Dat er echt gekeken wordt wat iemand nodig heeft, niet blind iets aanbieden waar misschien geen behoefte aan is. En de burger ruimte en vrijheid geven zelf te beslissen. Hiervoor is het vooral belangrijk om goed samen te werken met andere partijen, bijvoorbeeld de scholen. Dit kan volgens ons het beste door één centraal aanspreekpunt in het leven te roepen.”

 

Wat is de rol van D66 geweest de afgelopen periode?
“We hebben een heel actieve fractieondersteuning waardoor we over veel onderwerpen mee hebben kunnen praten. Wij proberen ook altijd constructief te zijn. Als we het ergens niet mee eens zijn dragen we een alternatief aan, wij zeggen niet alleen “nee”. Wat dat betreft staan we het verst af van Heusden Transparant die tegen veel dingen zijn, maar geen oplossingen aandragen.”

 

“Een van de doelen die we vooraf hadden was dat discussies meer op de inhoud moeten worden gevoerd, niet op de persoon. Dat is behoorlijk verbeterd, mede dankzij Caspar van den Brandt, die daar hetzelfde instaat als wij. Bestuurlijke transparantie hebben we op een ludieke manier bevorderd met het uitreiken van een prijs voor het meest onleesbare ambtelijke stuk. Je ziet dat daar nu beter op wordt gelet. Wij hebben een positieve en constructieve rol hebben gespeeld.”

 

 In de landelijke peilingen, en bijvoorbeeld in Amsterdam doet D66 het heel goed, waarom blijft dat in Heusden nog wat achter?
“Ik vind dat we het heel goed doen, hoor. We zitten pas vier jaar in de raad en de lokale partijen zijn hier al heel lang dominant, maar we zijn er toch mooi tussengekomen. En, we hebben de tweede zetel maar net gemist de vorige keer. We gaan nu dan ook voor minstens een verdubbeling.”

 

11-3-2014 © tekst Bram van de Wiel, foto’s Marjan de Bonth

 

 

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee