01 februari 2014 |
0
0

HalloHeusden Stem: HeusdenÉÉN

DSC 0232

In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart aanstaande interviewt HalloHeusden alle lijsttrekkers van de politieke partijen die in de gemeente Heusden meedoen met deze verkiezingen. Iedere aflevering geven wij u een beeld over het wel en wee van een partij en benoemen de belangrijkste speerpunten. Maar net zo belangrijk vinden wij het om u een beeld te geven van de persoon achter de partij. Waarom is hij of zij de politiek ingegaan en wat zijn zijn of haar drijfveren. We trappen af met HeusdenÉÉN waar buiten lijsttrekker Mart van der Poel ook de huidige fractieleider, Hannie van den Dungen, aanschoof.

 

Wie bent u?

Hannie van den Dungen is in 1999 in de politiek terechtgekomen. Ze werd destijds door haar buurman Piet de Wit gevraagd. HeusdenÉÉN was een nieuwe partij en op zoek naar geschikte kandidaten. Wat Van den Dungen aan HeusdenÉÉN aantrok was het punt dat die partij voor de nieuwe gemeente Heusden één gemeentehuis wilde. Van den Dungen, een geboren en getogen Vlijmense, was altijd al heel actief in het verenigingsleven. Tot haar grote verrassing werd zij met de nodige voorkeursstemmen in de gemeenteraad gekozen. De portefeuille van Van den Dungen werd sport, welzijn en cultuur en dat is tot op de dag van vandaag zo gebleven. Van den Dungen geniet met volle teugen van de politiek en zet zich er meer dan 100% voor in. Momenteel is zij fractieleider van HeusdenÉÉN en is erg trots op wat er bereikt is.

 

In zijn vorige woonplaats Nijmegen was Mart van der Poel nog niet actief in de politiek maar al wel lid van GroenLinks. In 2000 verhuisde hij naar de gemeente Heusden waar hij in 2001 gevraagd werd voor de nieuw op te richten lokale afdeling. In 2002 nam hij deel aan de gemeenteraadsverkiezingen met GroenLinks. HeusdenÉÉN leerde hij kennen toen ze samen in de oppositie zaten. In 2006 werd hij wethouder voor de coalitie waarin ook HeusdenÉÉN zat. In de huidige raad zat hij in de oppositie. Toen wethouder Mark Buijs vertrok, werd hij gevraagd hem op te volgen. Mart van der Poel heeft altijd een goede band met HeusdenÉÉN gehad en omdat hij volgens de overige leden van HeusdenÉÉN integer is en goed op de hoogte van de portefeuille, wilden ze hem graag hebben.

 

Waarom HeusdenÉÉN?

Wat Van den Dungen en Van der Poel zo in HeusdenÉÉN aantrekt is dat het een gemêleerde partij is met mensen uit alle geledingen van de gemeente. Ook zijn verschillende politieke overtuigingen vertegenwoordigd. Wat zij belangrijk vinden is dat iedere mening telt en gehoord wordt. Het is een vooruitstrevende partij die zich wil blijven ontwikkelen. Daarnaast heeft HeusdenÉÉN het lef om dingen die nu spelen, op te pakken.

DSC 0195

 

Wat zijn de twee belangrijkste speerpunten van HeusdenÉÉN?

Het belangrijkste speerpunt van de partij vinden zij de zelfstandigheid van Heusden. Van der Poel vindt dit om 2 redenen erg belangrijk: “Ik ben er van overtuigd dat groter niet altijd beter is. De lijnen zijn hier kort en er heerst een ondernemende sfeer, vooral ook bij de ambtenaren.” Daarbij zijn ze ervan overtuigd dat de gemeente Heusden het nu goed voor elkaar heeft. “Samenwerking met ander gemeenten is prima maar absoluut geen reden tot fuseren”, zegt Van der Poel stellig.

Het tweede speerpunt is dat zij willen dat de plannen die er nu liggen worden uitgevoerd. Zoals het centrumplan Vlijmen, de Oostelijke Randweg, en andere langlopende projecten. “Logisch, want daar werken we al jaren aan”, bevestigen beiden. “Maar we hebben een lijst met dertien speerpunten en die zijn allemaal belangrijk voor ons.”

 

Er zijn nogal wat mensen die weg zijn of gaan bij HeusdenÉÉN, hoe komt dit? En hoe zijn jullie hiermee omgegaan?

“Daar zijn verschillende oorzaken voor. Een aantal mensen is vertrokken met een verschil van inzicht, Mark Buijs is burgemeester van Boxtel geworden en anderen, zoals Tini Aerts en Simone Pijnenburg stoppen om persoonlijke redenen.” Van den Dungen en Van der Poel geven aan dat zij dit vertrek goed hebben gecompenseerd door het aantrekken van nieuwe mensen, als Lucas Vermeulen, Bakkertje Deeg, uit Heusden en Frank de Bruin uit Vlijmen. Daarnaast staat ook de broer van Mark Buijs, Ad Buijs, op de lijst. Van den Dungen en Van der Poel zijn erg enthousiast over deze nieuwe kandidaten, want zeggen zij: “nieuwe mensen zorgen voor een frisse blik en nieuwe input”. Het mooie van HeusdenÉÉN is dat zij een kiessysteem hebben waarbij de meeste stemmen tellen en niet de plaats op de lijst.

 

Zouden jullie met iedereen willen samenwerken? Met name Heusden Transparant?

Van den Dungen: “Na de vorige verkiezingen waren Gemeentebelangen en HeusdenÉÉN de twee grootste partijen. Toen hebben we de samenwerking gezocht terwijl we in eerdere periodes echt tegenover elkaar hebben gestaan. Maar voor ons is de wil van de kiezer van doorslaggevend belang.” Samenwerking met Heusden Transparant ligt iets lastiger. “Daar is zo veel gebeurd en zij laten zich zo negatief uit over het beleid van deze coalitie. Daarbij zijn er ook enkele persoonlijke aanvallen geweest. Wij willen niemand uitsluiten, maar zo’n samenwerking ligt niet voor de hand.”

 

 

6-2-2014 © tekst Joëlle van den Heuvel, Bram van de Wiel , foto’s Marian de Bonth

 

 

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee