01 februari 2014 |
0
0

HalloHeusden Stem: Heusden Transparant

 FransvanderLee-003

In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart aanstaande interviewt HalloHeusden alle lijsttrekkers van de politieke partijen die in de gemeente Heusden meedoen met deze verkiezingen. Iedere aflevering geven wij u een beeld over het wel en wee van een partij en benoemen de belangrijkste speerpunten. Maar net zo belangrijk vinden wij het om u een beeld te geven van de persoon achter de partij. Waarom is hij of zij de politiek ingegaan en wat zijn zijn of haar drijfveren. Vandaag spreken we Frans van der Lee, lijsttrekker van Heusden Transparant.

 

 

Wie bent u?
“Ik heb de laatste tien jaar van mijn werkzaam leven, als organisatiedeskundige gewerkt bij de PTT. Dit project was het terug brengen van het aantal distributiecentra van 184 naar 12 grote centra. Daarna heb ik me een aantal jaren alleen met mijn hobby’s, paarden en antieke auto’s, bezig kunnen houden. Omdat ik geboren en getogen ben in Drunen, daar goed bekend ben en al veel mensen met diverse zaken hielp, vroeg Ben Groen (destijds al een goede kennis) mij om voor HeusdenÉÉN op de kieslijst te gaan staan. In 2006 ben ik in de gemeenteraad gekomen.” Van der Lee steekt veel tijd in de politiek en is naar eigen zeggen een echte ‘dossiervreter’. “Maar,” zegt hij:” het leukste zijn niet de vergaderingen, maar de ontmoetingen daarbuiten.”

 

 

Waarom Heusden Transparant?
“Integriteit is het belangrijkste in de politiek. Bij veel beslissingen is het resultaat wel zichtbaar, maar niet de route ernaar toe. Wij willen dat er voor de moeilijke dossiers een uitgewerkt plan ligt waar de betrokken partijen hun handtekening onder zetten zodat zij ook niet kunnen afwijken van het plan. Dat noemen wij transparantie.”

 

Heusden Transparant doet voor de eerste keer mee aan de verkiezingen. De partij heeft wel al vier zetels in de raad, drie voormalige HeusdenÉÉN-zetels en één afkomstig van de VVD. “Bij Heusden ÉÉN voelde ik mij niet meer prettig, ik had andere inzichten als wethouder Mark Buijs. Toen heb ik besloten de coalitie niet te volgen en alleen door te gaan. Later heb ik, met Jan Kleian, besloten om een nieuwe partij te beginnen en hebben de anderen zich bij ons aangesloten.”

 

 

Wat zijn de twee belangrijkste speerpunten van Heusden Transparant?
“Verkeer is één van de belangrijkste zaken. Wij zijn niet tevreden met het huidige beleid, hoe kun je al af- en opritten sluiten als de nieuwe aansluiting nog niet is gerealiseerd, zoals in Drunen is gebeurd. Dit dreigt straks ook in Vlijmen te gebeuren met de komst van de nieuwe oostelijke aansluiting.

 

Ook de verkoop van de pachtgronden is ons ‘tegen het zere been’. Dit zijn gronden die generaties lang met bloed, zweet en tranen tot rijke grond is gemaakt, en deze worden nu zomaar verkocht omdat de gemeente even geld nodig heeft.

 

Natuurlijk zijn er meer punten. Ook bij het sociale gebeuren gaan de komende jaren grote problemen ontstaan, maar dat realiseren de andere partijen zich ook. Ook hierbij vinden wij transparantie heel belangrijk.”

ei-v-drunen-en-geerpark-2

 

Jullie heten Heusden Transparant, maar op de site is er een anonieme columnist, Flor de Oliva. Hoe is dat te rijmen?
“Flor de Oliva is een onafhankelijke columnist. Ik vind het totaal geen probleem dat zij niet bekend is. Zij volgt het Heusdense nieuws vanuit het buitenland en stuurt haar observaties aan mij door. Ze schuwt het ook niet om kritisch te zijn op Heusden Transparant zelf. Persoonlijk vind ik de stukjes erg opmerkzaam en scherp. Als wij, als Heusden Transparant, een mening hebben, plaatsen wij die in onze eigen blog.”

 

Heusden Transparant zet zich behoorlijk af tegen het huidige beleid en, in vergelijking met andere partijen, heeft Heusden Transparant behoorlijk wat andere standpunten. Zien jullie wel een mogelijkheid om in een coalitie te komen?
“Daar ben ik het niet mee eens, ik vind niet dat we zo lijnrecht tegenover de andere partijen staan. Wij zullen nooit weglopen voor de verantwoordelijkheid en willen met iedereen samenwerken. De voorwaarde is wel dat er een goed uitgewerkt plan ligt waar alle (coalitie-)partijen hun handtekening onder zetten en dat plan moet dan ook worden uitgevoerd. Wij hebben binnen de partij, niet per se op de kieslijst, een aantal geschikte kandidaten om wethouder te worden. Mensen met kennis en ervaring op verschillende beleidsterreinen. Er wacht de coalitie de komende periode een zware taak; het zijn zware tijden.”

  

 

14-2-2014 © tekst Joëlle van den Heuvel, Bram van de Wiel , foto’s Arnold van Hooff, Ad van Kessel

 

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee