01 januari 2014 |
0
0

De vergeten ordner 2

 anno-h-drunen-0

Ieder kiekje heeft zijn eigen verhaal. Dat geldt ook voor de foto’s in een vergeten en door niemand gewilde ordner. Er staan kiekjes in uit een ver verleden. Hoe ver? Waar zijn ze gemaakt en vooral wie staan er op deze foto’s?

De ordner, gered van de oud-papiercontainer, bevat mooie groepsportretten, waarvan slechts enkele gemaakt zijn door beroepsfotografen. Waarschijnlijk zijn alle kiekjes geschoten in Drunen en/of Elshout. Dat is het enige wat bekend is. Wie zijn deze veelal in groepjes geportretteerde mensen en waarom werden ze op de gevoelige plaat vastgelegd? Gaat het om een jubileum, familie- of kerkelijk feest, bedrijfsuitstapje of zomaar, als een herinnering? In een serie van steeds drie of vier foto’s, in Anno Heusden, worden deze foto’s op de website geplaatst.
Misschien herkent iemand iets van de entourage, bepaalde mensen of huizen op de foto’s en wil ons dit laten weten zodat we het plaatje van ‘De vergeten ordner’, zo compleet mogelijk kunnen maken, want ieder kiekje heeft zijn eigen verhaal.

anno-h-drunen-4 

Op de eerste foto een groep militairen op een kazerneterrein. Ieder heeft zijn sigaretje paraat. De emmer en de dweil die de middelste van het stel vastheeft, geven aan dat het weleens een pauze tijdens de corvee kan zijn. De nieuwsgierig toekijkende man op de achtergrond hoort duidelijk niet bij het groepje. In het raam rechts achter is in spiegelbeeld de afkorting BVV te zien. Deze graffiti zou er op kunnen wijzen dat de foto na 1917 gemaakt is, omdat de Bossche voetbalclub na eerst NOAD te hebben geheten zijn naam in dat jaar veranderde. Het zou kunnen zijn dat op het moment van de foto de Eerste Wereldoorlog gaande was en de militairen dus gemobiliseerd waren.

anno-h-drunen-5

Is de vrouw rechts een jonge moeder met haar dochters, zijn het allemaal zusjes van elkaar? Of, gezien de kleding, de vier links in mooie (kanten?) witte jurken uit één gezin en de twee rechts in donkere kleding uit een ander gezin, dus nichtjes zijn? En ter gelegenheid van welke feestelijke gelegenheid poseren ze?

anno-h-drunen-6

Eén ding is duidelijk, feest was het toen deze heren poseerden. Zie de versieringen op hun revers, de ouderen met de feestsigaar en de vertegenwoordiging van de geestelijkheid; waarschijnlijk mijnheer pastoor met zijn kapelaans. Gezien de details van de kleding, zoals de dasjes en kostuums zou de foto gemaakt kunnen zijn in de periode tussen de twee Wereldoorlogen in, het zogenaamde Interbellum.

Dit is een bijdrage in de serie Anno Heusden 

maart 2014 © tekst Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee