01 december 2013 |
0
0

De vergeten ordner

 anno-h-drunen-0

Ieder kiekje heeft zijn eigen verhaal. Dat geldt ook voor de foto’s in een vergeten en door niemand gewilde ordner. Er staan kiekjes in uit een ver verleden. Hoe ver? Waar zijn ze gemaakt en vooral wie staan er op deze foto’s?

 

De ordner, gered van de oud-papiercontainer, bevat mooie groepsportretten, waarvan slechts enkele gemaakt zijn door beroepsfotografen. Waarschijnlijk zijn alle kiekjes geschoten in Drunen en/of Elshout. Dat is het enige wat bekend is. Wie zijn deze veelal in groepjes geportretteerde mensen en waarom werden ze op de gevoelige plaat vastgelegd? Gaat het om een jubileum, familie- of kerkelijk feest, bedrijfsuitstapje of zomaar, als een herinnering? In een serie van steeds drie of vier foto’s, in Anno Heusden, worden deze foto’s op de website geplaatst.

Misschien herkent iemand iets van de entourage, bepaalde mensen of huizen op de foto’s en wil ons dit laten weten zodat we het plaatje van ‘De vergeten ordner’, zo compleet mogelijk kunnen maken, want ieder kiekje heeft zijn eigen verhaal. 

Dit keer twee zedig en keurig geklede dames, poserend voor de fotograaf naast de fiets, in een landelijke omgeving. Ze kijken ernstig. Zouden ze familie van elkaar zijn? Beide dames dragen keurige witte bloezen en lange, driekwart rokken. Kennelijk was dat destijds mode. Bij de ene (r) valt het polshorloge op en bij de dame links op de foto het frivole handtasje aan het stuur.

 

 

anno-h-drunen-1

Deze foto doet denken aan de jaren-20 of -30. Meisjes met hoedjes op in Charlestonstijl. Geen van de kinderen draagt het gebruikelijke schoeisel van die tijd, namelijk klompen. De kleinste jongen heeft een driewieler met bel, wat al zeer uitzonderlijk was, want fietsen leerde men tot ver in de jaren zestig bij voorkeur op een oude, liefst afgedankte fiets voor volwassenen. Daar komt waarschijnlijk ook het spreekwoord vandaan: ‘Op een oude fiets moet je het leren’. De fietsen hebben geen verlichting of spatborden en nog harde banden, wat gebruikelijk was tot na de Tweede Wereldoorlog.

 

 

 

anno-h-drunen-2 

Gezien de corsage op de jurk van één van de gezusters Elshout, die beiden op de foto staan, gaat het hier waarschijnlijk om een lustrumviering van Handboogvereniging Constantia, die in 1876 is opgericht. Aan de kleding te zien zou het weleens begin jaren-50 kunnen zijn. De gezusters Elshout waren uitbaatsters van het gelijknamige café in de Grotestraat van Drunen, waar nu de firma Van Loon gevestigd is. 

 

 

 

anno-h-drunen-3

 

Deze boerenfamilie of –gezin staat voor de boerderij met een typische pendulegevel. Opoe (?) draagt een echte Brabantse muts, ook wel poffer genoemd. De foto is, gezien de werkkleding, op een gewone doordeweekse dag genomen. Wie kent deze familie en bestaat de woning nog?

 

 

Graag uw reactie naar redactie@halloheusden.nl of tel. 06 57780218.

 

‘De vergeten ordner’ (nr. 1) is een bijdrage in de serie Anno Heusden.

 

(c) Ad van Kessel   december 2013 

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee