01 november 2013 |
0
0

Grote Kerk, kerk of straat?

 

grote-kerk

 

Grote Kerk, kerk of straatnaam?
Nog altijd is er verwarring als iemand via de TomTom Vlijmen inrijdt en zoekt naar de Grote Kerk. Als die persoon de weg kwijtraakt en in de Julianastraat ten einde raad aan een voorbijganger de weg vraagt naar de Grote Kerk, dan ontstaat er een Babylonische spraakverwarring. Volgens de geschiedschrijvers is de hier bedoelde van oorsprong katholieke kerk nu in gebruik door de Nederlandse Hervormde Gemeente. Het is het oudste monument in de Oostelijke Langstraat, daterend uit april 1285. Anno Heusden laat u zien hoe het hier 30 jaar terug uitzag en hoe nu. Wat verdween er en wat kwam er voor terug?

Deze foto uit 1982 is gemaakt vanuit de toren van de protestantse kerk, tijdens de openstelling bij het jammerlijk verdwenen evenement Rondje Vlijmen. Hierop staat de entree van het dorp vanuit Den Bosch, met op de achtergrond de dan nog vrij liggende visvijver achter het volkse dorpscafé, dat in de loop van de jaren veranderde in een restaurant met Japanse pretenties. Rechts de ruime bocht naar de oprit van de snelweg, waar transportbedrijf Opzeeland was gevestigd en daarachter het begin van de Heidijk. Naast het eerste huis hiervan staat het schuurtje van Meesters, waar in de week na de kermis de foto’s die geschoten waren op en rondom deze gebeurtenis, te bezichtigen en te koop lagen. Het was steeds weer een verrassing of je erbij ‘lag’ en niet minder belangrijk waar en met wie?
Daar tegenover stonden twee grote boerderijen, de garage van toen nog Bér van Ooijen en het statige huis van de kachelsmid Karel Makraaij, later Fitters Meubels en fietsenhandel Dalby. Op de garage na is alles verdwenen.

 

grote-kerk-1    grote-kerk-1a

Dan de foto met het typische dubbele woonhuis voor de protestantse kerk. Links woonde Jo Dubach, die samen met Hanneske (de Reizigert) de Wijs voor de gemeente het straatwerk van alle straten in de gemeente onderhielden. Ik zie ze nog gaan, Jo met de bakfiets waarop enkele kruiwagens met wit zand stonden, de typisch gevormde stratemakershamer en de uit een oude autoband vervaardigde knielappen en natuurlijk de ruwhouten stamper en Hannes, die volgde op de fiets. Geen graaf-, tril- of knipmachine kwam er aan te pas. En in tegenstelling tot nu sloten de gerepareerde plekken in het straatwerk naadloos aan op de bestaande bestrating! jo dubach
Buurman Jan Bus was vooral bekend als oprichter van de tweede voetbalclub in Vlijmen, HSV (Heidijk Sport Vereniging) en ook omdat hij ondanks zijn handicap (een stijf been) toch scheidsrechter was.
Op de foto staat nog zijn stoel, waaruit hij passanten de weg wees hoe het dorp per fiets te verlaten was, hij zijn buurtpraatjes hield en ondertussen zijn handel, de sigarettenautomaat en ijsverkoop, niet uit het oog verloor. Weg moesten die huizen, een treurig pleintje achterlatend. Onduidelijk is de bedoeling, hier parkeren of is het als kerkplein bedoeld?heidijk-1Op één van de oude foto’s, genomen vanaf de dijk, is het idyllische plekje te zien, per auto bereikbaar, aan de achterkant van de kerk. Dit werd als groentetuin gebruikt, maar de palen met de lijnen geven aan dat tevens de was hier gedroogd werd. Ook zijn nog de duivenkooien te zien van Van de Heuvel, de Platte genoemd, die aan de Heidijk woonde.

Wat er voor terugkwam is op de nieuwe foto’s te zien. Eigenlijk niet zoveel. Want wat is dat toch, het idee om op een zo klein mogelijke plek zoveel mogelijk huizen te bouwen? Ook toen al! Het appartementencomplex dat er tegenover gebouwd werd, deed vanwege de hoogte veel stof opwaaien en iets verder in de straat verrezen er later nog meer die veel hoger waren.
De Grote Kerk krijgt veel verkeer te verwerken, met alle narigheid die daar bij hoort. Vooral op de steeds smaller geworden entree, waar fietsers en overstekende voetgangers constant spitsroeden moeten lopen en de zijstraatjes, die vaak als sluipwegen gebruikt worden. 

heidijk-3    heidijk-6 

grote-kerk-8    grotekerk-11  

 

omgeving-4

 

 

 

 

 

09-11-2013 © Tekst en foto’s Ad van Kessel.

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee