01 september 2013 |
0
0

“Je kunt het echt wel”

Op trainingsaccommodatie De Heuvelen in Nieuwkuijk werd door Skeeler Vrienden Drunen (SVD) op woensdag 11 september het seizoen traditiegetrouw afgesloten met de examens voor een skeelerdiploma. Drieëntwintig jeugdigen tussen 7 en 12 jaar legden een proeve van bekwaamheid af.

De deelnemende jeugd is niet alleen uit de regio van Heusden afkomstig, maar ook bijvoorbeeld uit midden-Nederland, omdat in skeelerkringen bekend is dat het peil van de trainingen bij SVD op een hoog niveau ligt. Jongeren uit bijvoorbeeld Boxtel, Zuilichem, Brakel, Noordeloos, Papendrecht en Numansdorp komen er op af. De nadruk ligt bij deze trainingen op behendigheid en veiligheid en de moeilijkheidsgraad loopt per categorie op. De proeven voor diploma 1 zijn nog redelijk eenvoudig en bestaan onder andere uit links en rechts over de schouders kijken en een bochtje draaien en vervolgens wordt het iets ingewikkelder als een gedeelte van het traject geblinddoekt afgelegd moet worden en er zelfs over het naast de baan gelegen grasveld gekluund gaat worden. Diploma 3 en 4 kent nog uitgebreidere varianten, waarbij ook de proeven in een hoger tempo afgelegd worden.

Talenten
Niet vreemd dus dat de gezichtjes voor aanvang van het examen gespannen stonden en er zelfs een enkel traantje gelaten werd. Trainer Albert Boelen is vanaf het begin van de oprichting van SVD in onze gemeente de grote animator geweest en wordt alom gewaardeerd. Hij neemt deze woensdagmiddag samen met Rik van Kesteren, een beginnend trainer op stage, de examens af. De intentie van de deelnemers om de proeven goed af te leggen vinden ze belangrijker dan een perfecte uitvoering. Lukt het niet, dan krijgt de jeugd nog een kans, onder het motto: “Gewoon nog een keer overdoen, want je kunt het echt wel”. Voor het front van ouders, opa’s, oma’s, andere familieleden en nieuwsgierigen kregen alle deelnemers een diploma al naar gelang hun kunnen en werden ze aansluitend nog gehuldigd. In Nieuwkuijk wordt de basis gelegd voor skeeler- en schaatstalenten, zoals Bibi Arts, winnares van een internationaal pupillentoernooi en het grote skeelertalent Louis Hollaar (Numansdorp) die bij de kadetten op het NK en EK grossierde in medailles.

Trainer Ad Boelen

De website van SVD vermeldt:
Skeeler Vrienden Drunen is ontstaan uit een groepje enthousiaste skeeler & schaatsfanaten, die in 1998 besloten een skate- & skeelertoertocht te organiseren. De deelname was overweldigend en er werd besloten een skeelervereniging op te richten. Vanaf 2000 is de vereniging officieel aangesloten bij de Skatebond Nederland en overgegaan naar de sectie Inline Skakaten KNSB. De vereniging biedt de mogelijkheid op verschillende niveaus de skate & skeelersport te beoefenen, van recreatief tot prestatie voor zowel jeugd als senioren. De thuishaven is op de skeelerbaan ‘De Heuvelen’ in Nieuwkuijk (bij de Emmamolen). Voorop staat natuurlijk het plezier in het skaten en skeeleren, maar dan wel op een veilige manier. Voor de jeugd is er een mogelijkheid om ieder jaar op het einde van het seizoen (na het afleggen van een examen) een skatediploma te behalen. Verder verzorgt de vereniging skatelessen en skeelertrainingen, specifiek voor de jeugd. Eenmaal per jaar wordt er op het complex een wedstrijd georganiseerd die onderdeel uit maakt van een Regiocompetitie voor jeugd en senioren. Daarnaast organiseert de vereniging nog steeds ieder jaar met veel animo de Loonse en Drunense Duinen skeelertoertocht.

12-09-2013 © Tekst en foto’s Ad van Kessel.

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee