01 juni 2013 |
0
0

Levensgevaarlijk of niet?

schietterrein1

vlag1 vlag2

Volgens de tekst op het bordje op de foto uit 1979 zou het levensgevaarlijk zijn om op deze plek te fietsen of te wandelen. De quasi nonchalante manier waarop de rooie zakdoek als vlag geplaatst was, zei eigenlijk al dat het zo’n vaart niet zou lopen. Nog steeds is het schietterrein dat hier wordt aangekondigd, gelegen op een van de mooiste plekjes uit onze gemeente, in gebruik. Op deze plek heb je prachtig uitzicht op de in prima staat verkerende Emmamolen, de slingerende Meerdijk met aan de ene kant uitzicht over de polderachtige Kuijkseweg, die Nieuwkuijk met Helvoirt verbindt en aan de andere kant de Wiel, onlangs helemaal opgeschoond en voorzien van mooie doorkijkjes vanaf de dijk. Het St. Jorisgilde van Onsenoort en Nieuwkuijk (sinds 1649) schiet hier nog steeds.

schietterrein3 schietterrein2

Niet alleen om een nieuwe koning te kunnen kronen, maar ook als onderdeel van de Langstraatse Scherpschutters Bond. De deelnemers aan deze competitie zijn heel wat fanatieker dan de vroegere schutters. In 2005,2006 en 2007 werden ze met eenzelfde groep schutters Nederlands kampioen. Op de foto’s van toen en nu zijn de verschillen in beleving duidelijk te zien.

juliana4 juliana7

In 2008 hebben ze aan de dijk gezelschap gekregen van de Scherpschuttersvereniging Juliana, opgericht 1922, die tot dan toe aan de Voordijk in Vlijmen een schietterrein had. Die plek, net buiten de dijk aan het begin van de Voordijk, tegenover het pand waar vroeger café Gevers was en dat nu overwoekerd wordt door metershoog onkruid, werd door de gemeente afgekeurd.

juliana1

Te gevaarlijk en te kostbaar om aan te passen aan nieuwe wetgeving. Waren het hier tot aan de gemeentelijke herindeling traditioneel de burgemeesters die op Koninginnedag 30 april het eerste schot losten en erg bij de vereniging betrokken waren, nu zijn ze al tevreden als een wethouder een paar schoten wil lossen. Scherpschuttersvereniging Juliana werd in Vlijmen lichtelijk als elitair gezien met onder andere een jonkheer als beschermheer, bierbrouwer en ‘zaadboer’ binnen haar gelederen. Op het schietterrein in Nieuwkuijk is daar weinig van te merken, al worden bij Juliana de festiviteiten met champagne geopend, in tegenstelling tot St. Joris, waar het bier de overhand heeft.

juliana9

Ook waren of zijn mensen met Kuijks klinkende namen, zoals Bertus van Eggelen, Dorus Pullen en Walter van Kuik lid. De oude staakachtige schutspalen zijn net als overal op de schietterreinen, vervangen door kostbare stalen masten, waaraan op het uiteinde ingewikkeld uitziende constructies, de kogelvangers zijn bevestigd. In Heusden-vesting noemen ze dit horizonvervuiling. Daar zien ze liever de masten van bezoekende jachten, maar fietsend of wandelend over de dijk vallen ze hier nauwelijks op. De toegenomen begroeiing zorgt ervoor dat de masten opgaan in hun natuurlijke omgeving. Wat nou de gevaren waren toen men zo’n 30 jaar geleden het schietterrein in Nieuwkuijk passeerde, is nog steeds onduidelijk. De wet van de zwaartekracht is hetzelfde gebleven en de bijna recht omhoog geschoten kogeltjes vallen nog steeds, al dan niet opgevangen, recht naar beneden. Zelfs de vermeende bodemvergiftiging met lood, dicht bij een waterwingebied, blijkt erg mee te vallen!

st-jorisgilde-fam-pullen

1981. Moeder Sientje Pullen poseert temidden van haar 6 zoons en 2 schoonzoons, allen gildebroeders van het St.Joris voor de Nieuwkuijkse kerk.

Vlnr: Theo, Wijnand, Karel v. Bijnen, Wim, moeder Sientje, Gijs, Jantje, Bart en Toon Scheij.

Scherpschutters anno 2013:

kogelvanger

11-6-2013 © Tekst en foto’s Ad van Kessel
(Bron: jubileumuitgave 90 jaar Scherpschuttersvereniging Juliana)

foto’s zijn te vergroten door er op te klikken

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee