01 december 2012 |
0
0

Vliedberg, het lelijke eendje?


vliedberg-0
In 1979 dachten Bossche ondernemers zo klanten te lokken. De Vliedbergse mensen dachten daar heel anders over.

Enkele jaren terug werd door de provincie gevraagd naar wat men ‘de meest lelijke plek in onze provincie’ vond. Er werd budget vrijgemaakt om deze vreselijke plekken op te kunnen knappen. Niet bekend is of er uit onze gemeente ook suggesties kwamen. Feit is dat er wel degelijk lelijke plekken waren en nog steeds zijn. Naast het Plein in Vlijmen-dorp is volgens mij het beste voorbeeld de Burgemeester Schweitzertunnel

.schweitzertunnel

Een vreselijke plek, beschadigd door lompe chauffeurs, vervuild door onder andere hangjongeren, paarden- en hondendrollen, kapotte of halfwerkende verlichting, vernielde hekwerken en een dumpplaats van viezigheid. Flink gasgeven of hard doorlopen dus; de stank blijft je namelijk nog even achtervolgen.

Via de Burgemeester Schweitzertunnel gaat men vanuit Vlijmen naar de wijk Vliedberg. Deze wijk was samen met Oudheusden het lelijke eendje van onze gemeente.
De wijk Vliedberg ontstond in 1952. Op de plek van een zandberg, de zogenaamde Konijnsberg, besloot het gemeentebestuur een nieuwe wijk te bouwen. Nu, 60 jaar later, wordt er nog steeds bij- en aangebouwd. Jarenlang had men hier de boel maar op zijn beloop gelaten, want er waren toch projecten met meer prestige te ontwikkelen. Sommige mensen vinden nu nog, als er gevraagd wordt waar ze wonen, het verstandiger om het Zuiderpark te noemen dan te zeggen: “Op de Vliedberg”.

vliedberg-1a vliedberg-2
vliedberg-6 vliedberg-7

Maar blijft op de Vliedberg het voor de wijk mede gezichtsbepalende gebouw, de kerk, nog behouden? In de huidige tijd, met onvoldoende kerkgangers, is het niet meer vanzelfsprekend dat kerkgebouwen blijven bestaan. Financieel is het aantrekkelijker om de boel maar gauw te slopen. En dat is betreurenswaardig. Alleen al de akoestiek in deze kerk moet volgens kenners geweldig zijn. Gerenommeerde zangers als Marco Bakker en Christine Deutekom traden hier in het verleden diverse keren op. In plaats van dit gebouw te verkwanselen zou het eenvoudige interieur gemakkelijk getransformeerd kunnen worden tot een (muziek)zaal met een podium. Daarmee wordt de Voorste Venne ontlast en de uitstraling van de Vliedberg nog meer verbeterd.

christine-deutekom
Diegenen die zich nog steeds zich meewarig over de Vliedberg uitlaten, moeten zich eens goed realiseren hoe goed de verbindingen hier zijn. De op- en afrit van de A59 liggen voor de deur en aan de achterkant sta je direct in de sportparken en in de prachtige natuur van de Heidijk en Nieuwkuijkse Wiel. In tegenstelling tot de vieze, vervelende entree via de tunnel of de grote rotonde bij de Jhr. De la Courtstraat moet het voor mensen uit Nieuwkuijk, waar het bouwen ook niet stil heeft gestaan, na de prachtige reconstructie van de Deken van Baarstraat een waar genoegen zijn om even op het Burgemeester Van Houtplein te gaan shoppen.deken-v-baarstraat Parkeerplaatsen genoeg en gemakkelijk te bereiken. En een plein met ondernemers die voldoen aan de wensen van bewoners. Zonder gebruikmaking van de geldwolvenbureaus zou dit winkelcentrum met eenvoudige ingrepen al een geweldige positieve impuls kunnen krijgen. Zelfs voor de bewoners van de honderden huizen die ooit in het Geerpark moeten komen, zal het eenvoudiger zijn om naar de Vliedberg te fietsen of te rijden dan dwars door het dorp naar een, uiteraard niet gratis, parkeerkuil onder het Plein.In de loop der jaren zijn in wijk Vliedberg de scholen verdwenen, is de bieb verhuisd en vielen er in het winkelcentrum verschillende open plekken, die niet of slechts tijdelijk ingevuld werden. De te hoge huren waren er de oorzaak van dat de ondernemers weg vluchtten.
Dit terwijl de wijk tussen de 4500 en 5000 bewoners heeft, die allemaal hun voorzieningen nodig hebben en boodschappen moeten doen.
Gelukkig is er de laatste jaren langzaam maar zeker een gedaanteverwisseling aan de gang. Veel woningen en straten zijn gereconstrueerd of vernieuwd. Het pronkstuk is natuurlijk de vervanging van buurthuis De Mand door een mooie Multi Functionele Accommodatie (MFA). Alleen jammer dat er weer een andere naam op moest. De rij met onbegrijpelijke naamsveranderingen wordt steeds groter. Voorbeelden hiervan zijn: Woonveste, Schakelring, Zandley, Juvans, Scala en de Brede School, die vervolgens MFA heette en tenslotte De Caleidoscoop.

vliedberg-9

De foto’s zijn te vergroten door erop te klikken

15-12-2012 © tekst en foto’s Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee