01 december 2011 |
0
0

Kunstwerk Raadhuisplein wordt ontmanteld

kunstwerk-plein-drunen

De satellieten van het kunstwerk op het Raadhuisplein in Drunen verhuizen naar de parkeerplaats in Giersbergen. Vanaf het begin is het kunstwerk, bestaande uit een glazen paviljoen met satellieten, waarin om de zoveel minuten een kleine symbolische duinontploffing plaats moest vinden, omstreden geweest. Het kunstwerk werd als ‘een veredelde bushalte’ betiteld.

Dat het kunstwerk van het Raadhuisplein verdwijnt, is volgens de gemeente in goed overleg gegaan met de ontwerper, de kunstenaar Grootjans en gebeurt op advies van de Kunstadviescommissie. Het kunstwerk wordt uit elkaar gehaald. De zogenoemde Satellieten (palen) verhuizen naar Giersbergen en de glasplaten van het Paviljoen krijgen een plek bij het nog te renoveren cultureel centrum De Voorste Venne.

Zijn en verblijven in de duinen

Het college van B&W en kunstenaar Grootjans hebben geconstateerd dat het kunstwerk nooit naar behoren heeft gefunctioneerd en daarmee niet voldoet aan de verwachtingen. In 2005 is het kunstwerk op het Raadhuisplein geplaatst als onderdeel van de herinrichting van het plein. “Het bestaat uit zeven satellieten en een glazen paviljoen. De satellieten, met daarop de woorden Alles, Nergens, Ben, Niets, Overal, Ik, Stof en Anders, geven betekenis aan het Zijn en het Verblijven. Deze worden op het parkeerterrein bij de toegang tot de duinen bij Giersbergen zodanig hergegroepeerd dat de toeschouwer de onderlinge samenhang ziet. Het glazen paviljoen stond in het kunstwerk symbool voor de duinen. Met behulp van een speciale techniek kon in het paviljoen een zandverstuiving worden opgewekt. Die techniek heeft echter nooit gefunctioneerd. Mede hierdoor heeft het kunstwerk na de onthulling nooit op veel bijval van de Drunense bevolking mogen rekenen”, aldus de gemeente.


Zie ook de column Bushokje die bij de opening van het Raadhuisplein vanwege de omstreden inhoud niet gepubliceerd is.


30-12-2011

(c) Tekst: Rieky Schalken, foto Ad van Kessel

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee