01 december 2011 |
0
0

Al 125 jaar plezier in muziek

2011 11 26francispeldersfanDe fanfare Eendracht maakt Macht uit Elshout heeft in 2011 haar 125-jarige bestaan gevierd. Destijds opgericht omdat bij het inhalen van de nieuwe kerkelijke heer muziek gemist werd en daarna snel uitgegroeid tot een volwaardige fanfare die dus al 125 jaar diverse gelegenheden muzikaal opluistert in Elshout. Voorzitter Francis Pelders: “Elshout is een echt verenigings- en muziekdorp, ik ben er best trots op dat dit dorp nog zo’n redelijk grote fanfare heeft.”

Het jubileum is het hele jaar gevierd, bij het traditionele nieuwjaarsconcert was er al een speciaal optreden waar alle spelende leden aan mee hebben gewerkt. “Van de kleinste blokfluitertjes, het Pieporkest, jongerenorkest Animato tot het fanfareorkest, die allemaal samen speelden. Dat was erg speciaal,”, aldus de voorzitter. Vervolgens is er een uitwisselingsconcert geweest in Griens, in Oostenrijk, waar het hele orkest naar toe is gegaan. “Helaas konden ze uit Oostenrijk om financiële redenen nog niet naar Elshout komen, maar het was zo’n succes dat de voorzitter mij verzekerde er alles aan te doen om alsnog bij ons op bezoek te komen.” Het jubileumweekend heeft in september plaatsgevonden. “We hebben voor het hele weekend De Poort van Heusden afgehuurd. Hier zijn optredens geweest van andere muziekverenigingen uit de regio. Ook is er voor deze gelegenheid een groepje opgericht door enkele oud-leden en die heeft een speciaal optreden verzorgd.”

Serenades

De fanfare heeft zich ontwikkeld tot een orkest waar gezelligheid zeker zo belangrijk is als het prestatieve element. “Ons motto is Plezier in Muziek”, aldus Francis Pelders. “We streven naar een gezonde balans tussen presteren en gezelligheid. Orkesten worden ingedeeld in een klasse. Wij zitten op een niet al te hoog niveau. Daarvoor moeten we één keer per vijf jaar meedoen aan een concours, om een score te krijgen.” We gaan vier keer per jaar de straat op, met Nieuwjaar, Koninginnedag, Dodenherdenking en met de intocht van Sinterklaas. Verder doen we mee aan de Langstraatcup, een wedstrijd voor alle HaFaBr-groepen uit de Langstraat. Af en toe brengen we ook serenades bij speciale gelegenheden. Zo is dit jaar Frans van Venrooij vijfenzeventig jaar lid van de fanfare, die hebben we dus in het zonnetje gezet met zo’n serenade.”

2011 11 25fanfareelshout

Familietraditie

Het interesseren van jongeren is het aandachtspunt de komende tijd. “Alle orkesten kampen ermee dat dat moeilijk is, wij hebben nog geluk dat er in Elshout wel een traditie is binnen een aantal families. Wel hebben we het ouderwetse uniform ingeruild voor een vlottere outfit. De oude uniformen zullen we binnenkort wel op Marktplaats gaan zetten.” De vereniging is financieel gezond. “Maar we hebben wel wat extra moeten halen uit ons potje voor de jubileumevenementen.” Instrumenten worden mede gefinancierd uit een muziekfonds, dus in principe hebben alle leden een instrument van de vereniging.

En de voorzitter zelf? “Ik speel zelf geen instrument, vroeger een beetje blokfluit. Mijn dochter speelde in het orkest en op een dag kwam een bestuurslid naar me toe en vroeg of ik het vaandel van mijn opa over wilde nemen, die heeft vroeger namelijk ook in het bestuur gezeten en hij was ook erelid. Toen ben ik een tijd voorzitter geweest van de evenementencommissie en nu alweer ongeveer vijf jaar voorzitter van de vereniging. Dit jubileumjaar was wel veel regelen, met de buitenlandse reis en het jubileumweekend, maar ik denk dat ik het voorlopig nog wel blijf doen. Aan de ene kant vind ik de traditie belangrijk, aan de andere kant leer ik zo steeds meer mensen uit het dorp kennen. Dat is erg leuk, aangezien ik hier ook alweer twaalf jaar woon.”

4-12-2011 © Tekst Bram van de Wiel,

Foto’s Ad van Kessel en part. coll.

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee