01 december 2010 |
0
0

Parkeerbeleid in Heusden en Waalwijk

Onlangs begaf ik mij naar een winkel in de Stationsstraat in Waalwijk, voor een garantiegeval. Op zich een hachelijke onderneming. Je belandt in een doolhof van een door opgravingen geteisterd stratenplan, met een oerwoud aan eenrichtingsborden die je steeds verder van je doel afbrengen. Puur toevallig kom je dan na een rondje Waalwijk  bij de gezochte winkel terecht. En, wonderlijk genoeg, ditmaal bij een leegstaande parkeerplaats. Op naar de parkeermeter. Helaas. Portemonnee vergeten. Ik spoedde mij naar de winkel en viel binnen met de vraag: “Kunt u mij alstublieft snel helpen, want ik had geen geld of pasje voor de parkeermeter?”. Dat kon. Na twee minuten stond ik weer buiten. 

Al speurend naar schuilplaatsen waar parkeerwachters zich doorgaans op listige wijze plegen te verbergen kon ik opgelucht constateren dat ik de lange arm van de Waalwijkse vervolgingsambtenaar had weten te ontwijken. Thuisgekomen ontdekte ik echter een papiertje onder mijn ruitenwisser. Uit de tekst viel op te maken dat de gemeente Waalwijk meende aanspraak te kunnen maken op een vergoeding voor het feit dat ik mijn auto bewegingloos had achtergelaten op een stukje Stationsstraat. De prijs voor dit vergrijp: € 51,75.

Nu ben ik sportief genoeg om mijn misdrijf toe te geven en de bijbehorende strafmaat te aanvaarden. Maar laten we even terugrekenen: een sanctiebedrag van € 51,75 gedeeld door een overtreding van 120 seconden komt neer op € 0,43 per seconde. Dit gaat mijn donatiegevoel te boven. Toegegeven: de gemeente Waalwijk heeft zichzelf een uitstekend gereedschap verschaft om binnen de kortst mogelijke tijd haar begrotingstekort om te buigen naar een overschot. 

Hoe anders is het gesteld met onze Heusdense parkeermogelijkheden. Ik laat de vestiging even buiten beschouwing. Dit Eftelingachtige stadje is namelijk vooral een toeristische attractie. En voor zo’n attractie is het publiek best bereid ruimhartig de portemonnee te trekken. Nee, ik doel op de vele parkeerplaatsen bij onze supermarkten en de overige met blauwe lijnen gemarkeerde parkeerzones. Afgezien van het feit dat er op hoogtijdagen altijd een tekort aan is, hoeft men hier alleen maar zijn parkeerkaart op de juiste tijd te zetten om urenlang gratis te parkeren. Niks luie parkeerautomaten waar je een schriftelijke gebruiksaanwijzing moet bestuderen om je donatie kwijt te kunnen. En ook geen ongeduldige lieden die in filevorm achter je staan om jouw onhandigheid te kapittelen.
 Wel even de tijd correct invullen en binnen de lijnen blijven natuurlijk.

 22-12-2010 (c) tekst: André van der Heijden

Vorige
Volgende
Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Praat mee